Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ: Ασπίδα κατά του καρκίνου για τους καπνιστές

Δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στους άνδρες και ειδικά τους καπνιστές, δείχνει νέα έρευνα στις ΗΠΑ.
Η ομάδα του Δρ Τσουν Τσάο εκτιμά ότι η προστατευτική δράση οφείλεται στη ρεσβερατρόλη, μια ουσία που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών. Η δράση της φαίνεται να οφείλεται στην ενεργοποίηση του γονιδίου Sirt1 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου, η ρεσβερατρόλη προστατεύει και από τον καρκίνο.
Οι ερευνητές μελέτησαν, σε δείγμα χιλιάδων ατόμων στην Καλιφόρνια, την επίδραση του κόκκινου κρασιού, του άσπρου κρασιού, της μπύρας και των άλλων αλκοολούχων ποτών στον καρκίνο του πνεύμονα. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού το μήνα μειώνει κατά 2% τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων. Όμως η πιο θεαματική μείωση του κινδύνου -κατά 60%- αφορά τους καπνιστές που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού τη μέρα.
Οι ερευνητές φρόντισαν πάντως να διευκρινίσουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι το κόψιμο του τσιγάρου και υπογράμμισαν ότι ακόμα και οι άνδρες που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί τη μέρα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
Η έρευνα δεν διαπίστωσε σαφή σχέση ανάμεσα στα άλλα ποτά και τον καρκίνο των πνευμόνων.

.

1 σχόλιο:

demosthenis είπε...

το έμαθα κι εγώ πρόσφατα από έναν φίλο μου φαρμακοποιό. Τελικά κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες. Μήπως πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχαία γνώση και στην ιατρική των γιαγιάδων μας;