Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Παιδιά ενός κατώτερου θεσμού

Το Ίδρυμα Χατζηκώνστα ιδρύθηκε το 1853 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό την περίθαλψη, ανατροφή και εκπαίδευση άπορων παιδιών. Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και του Οικοτροφείου στεγάζονται στο Χαλάνδρι στην οδό Κηφισίας 374, απέναντι από το Ολυμπιακό Στάδιο σε κτιριακό συγκρότημα 7.800 τ.μ. κτισμένο σε οικόπεδο 28 στρεμμάτων.

Διαβάζοντας πριν αρκετές μέρες αυτό το άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία για το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, πραγματικά ένιωσα διάφορα συναισθήματα. Αρχικά, ο τίτλος είχε τραβήξει το βλέμμα μου, όπως και η φωτογραφία με τα κάγκελα, που μου δημιούργησε συνειρμούς από τα αναμορφωτήρια των αλλοτινών εποχών.... Διαβάζοντας όμως, το πρώτο μέρος συγκινήθηκα και χάρηκα για τον Παντελή που τα κατάφερε. Το δεύτερο μέρος αρχίζει γλαφυρά μεταφέροντας την εικόνα από το ίδρυμα. Η δημοσιογράφος προσεγγίζει το θέμα προσεκτικά και αναφέρει πως ο χώρος, όπου στεγάζεται το ίδρυμα μυρίζει..."ιδρυματίλα"

Η συνέντευξη του προέδρου είναι αποκαλυπτική και σοκάρει. Αφενός, γι αυτά που λέει και αφετέρου, γιατί μου προξένησε την απορία με ποια κριτήρια επιλέγεται κάποιος ως πρόεδρος σ' ένα τέτοιο ίδρυμα; Πιο κάτω πάλι, η προϊσταμένη του οικοτροφείου δείχνει πάλι την συμβολή του ιδρύματος στο κτίσιμο της προσωπικότητας των παιδιών και λέει ότι πολλά παιδιά που πριν έχουν βιώσει τη φτώχεια... τα καταφέρνουν και γίνονται γιατροί, δικηγόροι κ.λ.π. Έτσι, υποδηλώνεται μια έμπρακτη απόδειξη ότι κάνουν πολύ καλά το κοινωνικό τους έργο οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Διαβάζω με πολύ προσοχή το παρακάτω κείμενο για το μεγάλο κτίριο και για το τι γίνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην αποιδρυματοποίηση, για το πρόγραμμα εξωτερικών οικότροφων. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να γκρεμιστεί αυτό το "γκρίζο" ίδρυμα.

Στο site της Ελευθεροτυπίας υπάρχει ένα άρθρο για το ίδρυμα από τις 14/7/09 που αφορά στην επερώτηση που έγινε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Κουβέλη για το εν λόγο ίδρυμα και ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες, πως γίνονται ενέργειες για μετεγκατάσταση του ορφανοτροφείου και πως έχει μπει στο στόχαστρο εργολάβων. Ξαναδιαβάζω το προηγούμενο άρθρο με πιο υποψιασμένο πνεύμα, αυτή τη φορά. Το ψάχνω και βλέπω και σ' αυτήν την ανάρτηση πως το κτίριο αποτελεί είναι ένα περίφημο φιλέτο για τους κατασκευαστές στο Μαρούσι.

Σκέφτομαι, ότι ίσως η δημοσιογράφος με τα γλαφυρά λόγια μας κατευθύνει στην αρχική άποψη που διαμόρφωσα και γω διαβάζοντας το άρθρο... Αναρωτιέμαι, γιατί δεν αναφέρεται τι είναι η αποιδρυματοποίηση και αν γίνεται αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα. Από μικρή ονειρεύομουν να γίνω δημοσιογράφος για να φέρνω στο φως αυτά που δεν φαίνονται με μια πρώτη ματιά... και όχι μεταφορέας γενονότων, όπως συνηθίζεται τελευταία. Γιατί άραγε δίνει τόσο χώρο στο πρόγραμμα εξωτερικών οικότροφων και δεν ψάχνει το θέμα πιο βαθιά;
Αν ήμουν στη θέση της εξαίρετης δημοσιογράφου και διαπίστωνα διχογνωμίες μεταξύ διοίκησης και σωματείου, θα ζητούσα να μάθω την γνώμη του σωματείου του ιδρύματος, που είναι η άλλη πλευρά, ώστε να είχα ένα πιο άρτιο ρεπορτάζ.

Και ο επίλογος, ο βαρύγδουπος και δακρύβρεχτος είναι αληθινός. Τι θέλει να πει η δημοσιογράφος με τα λόγια, αλά Βασιλάκη Καΐλα;
"Βγαίνοντας από το ίδρυμα ένα επτάχρονο αγόρι έτρεξε κι έφερε ένα μικρό αυτοκινητάκι: «Πάρτε το κυρία, εγώ έχω κι άλλο. Μόνο να ξανάρθετε...αρκεί να ξανάρθετε".
Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά είναι "φυλακισμένα" και δεν βλέπουν συχνά ανθρώπους, εκτός από εκείνους που εργάζονται στο ίδρυμα; Ποια είναι η πραγματική εικόνα γι' αυτό το ίδρυμα; Τελικά, μάλλον τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται. Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη.... Αναρωτήθηκε κανείς μας τι κάνουν οι εποπτεύουσες αρχές; Π.χ. το Υπουργείο Υγείας και αν έχουν κάνει τις ανάλογες συστάσεις. Έχουν υλοποιηθεί όλα όσα έπρεπε στο ίδρυμα, ώστε να είναι καλύτερη η διαβίωση των παιδιών;

Βάζοντας στην αναζήτηση "Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα" διαβάζεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Όποιος γνωρίζει κάτι για το ίδρυμα, ας μας το γράψει. Πραγματικά είναι μια υπόθεση με πολλές προεκτάσεις και μ' ενδιαφέρει πολύ, γιατί έχει να κάνει με παιδιά.

Επιτέλους, ας ασχοληθούμε και με κάτι σημαντικό!
Δεν μπορεί να απασχολεί τους Έλληνες το διαζύγιο της Μενεγάκη...
ποιος θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision...
τα παραλειπόμενα της νυχτερινής Αθήνας...
τι είπε η Τζούλια και γιατί χώρισε ο Μικρούτσικος...

2 σχόλια:

to alataki είπε...

Tο άρθρο σου με συγκλόνισε και μπράβο σου. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι για το ίδρυμα. Εκείνο που έχω καταλάβει όμως είναι ότι στο blog έτσι και γράψεις για κάτι παραπάνω από κουτσομπολιά και το κακό συναπάντημα μπορεί και να βρεθείς αν όχι με κλεισμένη σελίδα, τουλάχιστον με επισήμανση περί απρεπούς περιεχομένου, όπως έκαναν στο δικό μου.
Αξιόλογες σελίδες δεν έχουν πέραση απ' ότι φαίνεται. Νομίζω πως κάτι πρέπει να γίνει.
Σε χαιρετώ

to alataki είπε...

Matriga καλή μου, πρέπει να σου πω, πως ότι γράφω το εννοώ, οι αναρτήσεις σου είναι αξιόλογες και έχουν να δώσουν στους αναγνώστες. Σ' ευχαριστώ κι εγώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια...