Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Προβληματισμοί της Matriga για την εκμετάλλευση της αγάπης από το ταίρι μας

Τις διαπροσωπικές μας σχέσεις:

πότε τις ζούμε, σταγόνα σταγόνα...

πότε τις ρουφάμε, μέχρι το μεδούλι...

κάποιες φορές τις ζούμε, μέσα στη φαντασία μας (βλ. πλατωνικός έρωτας)...

κάποιες άλλες, ελπίζουμε ότι θα καλυτερέψουν...

ή ελπίζουμε, ότι θα έρθει ο πρίγκηπας να μας πάρει με το άσπρο άλογο του (Φαντασία μου, πλανεύτρα, είσαι η πιο μεγάλη ψεύτρα)...

άλλοτε πάλι, προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε, ώστε να τις βελτιώσουμε...σε ορισμένες περιπτώσεις, αγωνιζόμαστε να τις διατηρήσουμε...

ή εθελοτυφλούμε, κάνοντας τα πάντα για να δείξουμε πως δεν βλέπουμε ότι έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα...

βέβαια στην περίπτωση που αγαπάμε το ταίρι μας, προσπαθούμε ν' ανταπεξέλθουμε μέσ' από τις όποιες δυσκολίες μας παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της σχέσης μας, γιατί η αγάπη όλα τα μπορεί...

... κυρίως όμως, μέσα απ' αυτές, ΔΙΝΟΥΜΕ & αλλά και ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ

Στην ουσία και οι διαπροσωπικές σχέσεις μας, δεν παύουν να είναι ενός είδους δοσοληψία. Γιατί, καλώς ή κακώς, η συναναστροφή μας μέσα σε μία σχέση είναι μια "συναλλαγή - ανταλλαγή" αισθημάτων, απόψεων, εμπειριών και κοινών βιωμάτων. Το θέμα όμως, είναι πως πολλές φορές, "η αγάπη των ανθρώπων είναι ένα διαβατήριο που τους δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τους άλλους" [ την συγκεκριμένη φράση, την διάβασα σήμερα στο Zion και την δανείζομαι. Osiri, ελπίζω να είσαι σύμφωνος με την χρησιμοποίηση της φράσης σου στην ανάρτησή μου αυτή, αφού πάνω απ΄όλα είσαι γενναιόδωρος και φίλος ]

Πιστεύω ότι η Αγάπη γίνεται πολλές φορές η αιτία, για την εκμετάλλευση εκείνων που μας αγαπούν, αλλά δεν νομίζω ότι ευθύνεται η ίδια. Όπως δεν φταίει και το μαχαίρι, όταν κάποιος το χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει το θύμα του. Άλλωστε, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινή ζωή μας. Εμείς οι άνθρωποι φταίμε όταν η ζωή μας γίνεται σκοτεινή...

Άλλωστε, ποιος είπε ότι η ζωή είναι πάντα φωτεινή; Κάθε ευαίσθητη ψυχή πάντα θα πληγώνεται και θα μαραίνεται, στην περίπτωση που, αντί για αφοσίωση εισπράξει περιφρόνηση ή ακόμη χειρότερα και προδοσία. Φυσικά και κανείς μας δεν είναι τέλειος. Μέσα από την πολυετή εμπειρίας της προσωπικής μου ζωής, έχω καταλήξει πως το να σέβομαι τα λάθη των άλλων, είναι μονόδρομος. Όταν αγαπάς κάποιον, μαθαίνεις να κάνεις υπομονή και στις ιδιοτροπίες, να συνηθίζεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου και να κάνεις τα στραβά μάτια στον εγωισμό του.

Όμως... κάποτε έρχεται η ώρα εκείνη που ξυπνάς από τη λήθη, το λήθαργο και παύεις να εθελοτυφλείς. Όταν αγαπάμε τον σύντροφό μας, αυτό με τίποτα δεν συνεπάγεται πως παύουμε να αγαπάμε το πολυτιμότερο άτομο, που έχουμε να μας συντροφεύει σ' αυτήν εδώ την ζωή. Εμάς! Ο εαυτός μας είναι ο θησαυρός που έχουμε κληρονομήσει να φέρουμε μαζί μας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όλοι οι άλλοι, φίλοι, οι κατά καιρούς σύντροφοι και οι συγγενείς μας που επιλέξαμε να εμπιστευόμαστε, είναι ένας επίκτητος "δανεικός" θησαυρός. Ένας θησαυρός, που τον ονομάζω δανεικό, γιατί δεν είναι μόνιμος! Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από την ζωή μας. Αλλά μόνο εμείς, είμαστε ο μοναδικός ανεκτίμητος θησαυρός, που είναι αλυσοδεμένος μαζί μας...

Όσο αφορά στην εκμετάλλευση που δεχόμαστε από το ταίρι μας, είναι στο χέρι μας το για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα τον κάνουμε "συνέταιρο" στο θησαυρό μας, που αναπόφευκτα θα μας στερήσει το αγαθό του χρόνου... και όχι μόνο! Την κατάσταση αυτή, τη βλέπω σαν κάτι ανάλογο με τις επενδύσεις σε μετοχές στο χρηματιστήριο, ή την επένδυση σε χρυσό ή την επένδυση σε ακίνητα. Όλες οι επενδύσεις μας, έχουν ρίσκο! Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, αλλά πάντα το ρίσκο είναι απρόβλεπτο. Μπορεί η επένδυση σε μία σχέση να μας κάνει πάμπλουτους, χωρίς να έχουμε επενδύσει ιδιαίτερο κεφάλαιο, ή αντιθέτως, να μας φέρει στην δυσάρεστη θέση της χρεωκοπίας! Συναισθηματικής, ηθικής και υλικής, σε μερικές περιπτώσεις. Ειδικά, σε περίπτωση διαζυγίου, όπου κάποιος καρπώνεται και ιδιοποιείται από την συμβίωση και χωρίς να έχει επενδύσει οικονομικά, γίνεται πάμπλουτος. Βλέπε, διαζύγια celebrities.

Φυσικά, πάντα τους όρους τους θέτουμε εμείς και εμείς είμαστε εκείνοι που επιλέγουμε το πόσο μεγάλο "άνοιγμα" θα κάνουμε και για πόσο χρονικό διάστημα. Όλα είναι ρευστά, όπως και η ίδια μας η ζωή. Όμως, το σημαντικό είναι πόσο δυνατοί είμαστε τη στιγμή που θα χρειαστεί να τα "ζυγίσουμε" όλα αντικειμενικά. Όσο αντικειμενικά, γίνεται, βέβαια, κάτω από το δικό μας πρίσμα. Τις περισσότερες φορές μας βοηθάει, η αλήθεια του χαρακτήρα μας ή και του άλλου προσώπου, που λάμπει και αυτό δεν κρύβεται. 'Η αν εντέχνως κρύβεται, η αλήθεια αφήνει πάντα σκιές πίσω της.

Χαμογελώ πάντα... και είμαι αισιόδοξη, προσβλέποντας σ' ένα κόσμο χωρίς στάχτες, γεμάτο αγάπη που συνθλίβει τον ατομισμό και τις εγωιστικές συμπεριφορές που εγκυμονούν εκμετάλλευση του συντρόφου μας.

Από την άλλη, ξυπνώ από το όνειρο και βλέπω κατάματα, ότι αυτή είναι η ζωή και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει κανένας, αλλά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό. Και αυτό, πιστέψτε το κάνω καιρό τώρα. Και έχω ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μου. Τέλεια, δεν θα καταφέρω ποτέ να γίνω, αλλά μέρα με τη μέρα θα μ' αγαπώ περισσότερο και θα επιβραβεύω όλο και πιο πολύ! Για την Μαρία και μόνο γι' αυτή θα προσπαθώ για το καλύτερο. Σιγά σιγά, με δύναμη και προσπάθεια μετακινούνται και βουνά. Πόσο μάλλον, όταν μ' αγαπάω.

Συμπέρασμα: Οsiri, ίσως για όλα τα παραπάνω και για πολλά περισσότερα (που δεν δύναμαι να αναλύσω από δω), όταν αγαπάω, αγαπώ για πάντα. Ακόμα και αν η αγάπη μου “κομματιαστεί” μπροστά στα μάτια μου... Γιατί, ο Έρωτας, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αιώνιος. Αντίθετα, η αγάπη δεν έχει όρια χρονικά, παρά μόνο όρια αντοχής και ανοχής ;-)
Είπαμε... το ότι εγώ αγαπάω για πάντα, δεν συνεπάγεται ότι και συγχωρώ επ’ αόριστον. Ευκαιρίες μπορεί να δίνουμε στον ταίρι μας, αλλά “εκπτώσεις” κανείς δεν νομίζω ότι κάνει επ’ αόριστον!
Ξέρετε μήπως εσείς, κάποιο κατάστημα που ξεπουλάει όλο το χρόνο το εμπόρευμά του;;; Όχι, γιατί αν ξέρετε, σας θερμοπαρακαλώ να μου το πείτε, ώστε να γίνω ο καλύτερος πελάτης του! χι χι

18 σχόλια:

ELENI είπε...

MARTIGA ΦΙΛΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ .....
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ...ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ!!!

Matriga είπε...

Ελένη μου, γλυκιά μου φιλενάδα, καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που έχεις ίδιες απόψεις, αλλά ακόμη και αυτοί που διαφωνούν είναι καλοδεχούμενοι εδώ, γιατί γι' αυτό κάνουμε blogging. Νομίζω ότι μέσα από δω, εκφραζόμαστε και ανταλλάσουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες μας. Χαίρομαι που είσαι και συ μια πειρατίνα του Zion ;)

Πολλά κοχυλένια φιλιά!!!

Ευρύνοος είπε...

Μιά και είναι καλοδεχούμενοι και οι διαφωνούντες, ήρθα!

το λοιπόν, δέν συμφωνώ με την όλη ιδέα..
διότι αν: "η αγάπη των ανθρώπων είναι ένα διαβατήριο που τους δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τους άλλους", τότε δέν μιλάμε για αγάπη αλλά για εμπορική συναλλαγή και για υστερόβουλη κίνηση..

απλώς οι άνθρωποι συγχέουν τακτικά τα Φυσικά με τα τεχνητά..
εκεί γίνεται η παρερμηνεία και η παρεξήγηση..

εννοώ οτι ο άνθρωπος απλώς αγαπάει και δέν υπάρχει για πάντα ή για δύο λεπτά..
υπάρχει για όσο..

χαιρετώ σε Μαρία, ασπασμοί :)

D.Angel είπε...

Καλησπέρα Μαράκι
Σαν άνθρωπος λειτουργώ
παρορμητικά και χωρίς χάρτη πορείας
σε κάτι τέτοια θέματα!Οπότε, τι να σχολιάσω τώρα
(αφού είμαι στον κόσμο μου)
Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμαααααα

Υ.γ Και η διαφωνία καλή είναι!Φέρνει αρμονία!
Σμουατςςςςςς

Osiris είπε...

Καλησπέρα ή καλημέρα!

Αρχικά να πω τα εξής:

Σε συζήτηση για την Αγάπη, δεν θα συναντήσεις ποτέ λέξεις όπως:

φαντασία μας,
κατανοήσουμε,
δοσοληψία,
εθελοτυφλείς,
Ο εαυτός μας,
συνέταιρο,
επένδυση,
χρηματιστήριο,
χρεωκοπίας,
πάμπλουτος,
συμβίωση,
ατομισμό,

...καθώς και προτάσεις του τύπου:

"Όταν αγαπάς κάποιον, μαθαίνεις να κάνεις υπομονή και στις ιδιοτροπίες, να συνηθίζεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου και να κάνεις τα στραβά μάτια στον εγωισμό του."

"κάνοντας τα πάντα για να δείξουμε
ΔΙΝΟΥΜΕ & αλλά και ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ"

"ελπίζουμε ότι θα καλυτερέψουν".

Θα τα συναντήσεις όμως πολύ άνετα όλα τα παραπάνω σε συζήτηση που έχει να κάνει με την "αγάπη"!!! ;)


Hey! ψιτ Matriga!
Έλα ποιο κοντά να σου πω κάτι γιατί μας ακούνε και άλλοι και δεν γουστάρω να καρφωνόμαστε.
Ήρθες;
Ε λοιπόν άκου:
Όταν μιλάς για κάτι, σημαίνει πως δεν το ζεις.
Δεν το έχεις, δλδ.
Γιατί όταν το έχεις, δεν μπορείς να μιλάς γι'αυτό!
Πάρε παράδειγμα τα παϊδάκια.
Έχεις δει τι κάνει μια παρέα όταν έρχεται η πιατέλα με τα παϊδάκια;
Σταματάνε να μιλάνε όλοι, βουτάνε από ένα παϊδάκι και βουτιούνται στην τσίκνα ξεχνώντας τις ντροπές.
Μόλις τελειώσουν με την όλη "συντέλεια", αρχίζουν την ανάλυση:
"Εγώ νομίζω πως ήθελε λίγο πιο πολύ ψύσιμο"... ο ένας,
"Εγώ νομίζω πως ήταν λίγο μεγάλο το ζώο"... ο άλλος,
"Εγώ νομίζω πως δεν πρέπει να τρώμε παϊδάκια από τόσο μικρά αρνάκια"... ή άλλη,
"Εγώ θέλω μια coca"... o άλλος,
"Γκρούκ"... με συγχωρείτε,
κ.λ.π, κ.λ.π, κ.λ.π.

Επειδή εγώ λοιπόν δεν γουστάρω να μην το έχω και πολύ περισσότερο δεν γουστάρω με τίποτα να είμαι εκείνος που το αναλύει (ακόμη και αν έχω αγάπη στη ζωή μου, αλλά όχι Αγάπη), λέω να πάω για... κανένα παϊδάκι.
...Και όταν μετά από πολλά χρόνια δεν θα έχω μασέλα για να μασουλάω παϊδάκια, τότε θα κάνουμε μια επιτροπή σαν τους γέρους στο muppet show και τότε ίσως και να το αναλύσουμε.

Εσύ τι λες να κάνεις;;; ;)

Αφιερωμένο!

Πολλά φιλιά

ps: Στο πιο πάνω παράδειγμα, η τσίκνα, το γλύψιμο, το πασάλημα, το "βγάζω το σκασμό" κ.λ.π, είναι ο Έρωτας.
Η συζήτηση, η "ιδεολογία των εριφίων", το "γκρούκ" η coca, κ.λ.π... είναι η αγάπη.

ps: Δεν ξέρω τι είναι αγάπη.
Εκείνο που ξέρω, είναι ότι...

* δε γουστάρω με τίποτα να μην "το έχω"!!! *

ΖΩΗ ΘΑ ΣΟΥ ΠΙΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΥΣΕΙΣ!!!

Έρχομαιαιαιααιαιαιαι

Φιλιάαααα

D.Angel είπε...

Peace
Ψιτ πειρατή
Η θέση στον εξώστη είναι κλεισμένη
από μένα!Κάτσε φρόνιμα γιατί θα φάμε τα
μουστάκια μας! Χα χα χα χα
Για όλα τα άλλα, συνεχίζω να μην παίρνω θέση
γιατί κάνω ότι μου ρθει!!!Για την ώρα βουτάω ένα κοψίδι και τρέχωωωωωωω!!!!
Αστο κάτω, είναι δικό μου!
Φιλιά πολλά σε όλους!
Καλημέρεςςςςςς

Osiris είπε...

Ο Μόνος που γνώριζε την πραγματική έννοια της λέξης Αγάπη, καρφώθηκε από τους ανθρώπους σε ένα κομμάτι ξύλο.
Με τα χέρια ανοιχτά!!!
...Και έμεινε εκεί μέχρι να ξεψυχήσει!!!

FAIR WINDS!

Osiris είπε...

Angel,

Σου υπόσχομαι μεγάλο γέλιο από τον εξώστη!
Να είσαι σίγουρη!

Ζω γι'αυτή τη στιγμή!

Δική σου η θέση. ;)

Φιλιά πολλά

Theodosia είπε...

Τι ανάρτηση είναι αυτή κουμπαρούλα?
Μιλάει στην καρδιά μου.
Είναι όλα όσα ζω σήμερα τώρα.
Θα μου επιτρέψεις να πάρω κάποια κομμάτια και να την βάλω στο θολό.
Με το link σου βέβαια.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Ναι Matriga μου.
Δεν φταίει η αγάπη. Η αγάπη είναι αυθύπαρκτη και θολώνει από τα απόνερα της δικής μας διαχείρισης και επικοινωνίας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η αγάπη είναι το μέσο της διεκδίκησης του άλλου, αλλά όχι και η πανάκεια για τη λειτουργία μιας σχέσης.
Αυτό είναι καλό ή κακό ανάλογα με τις συνθήκες κάθε σχέσης.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τις δικές μας επιθυμίες.
Είσαι προβληματισμένη ή μου φάινεται???
Πολλά φιλιά.

Matriga είπε...

Ευρύνοε, καλησπέρα θα πω...αν και είναι μεσάνυχτα. Είμαι ακόμη στο γραφείο και περιμένω να αρχίσω να αντιγράφω dvd's για μια σημαντική παρουσίαση.
Μέχρι να έρθει η σειρά μου να ξενυχτήσω, είπα να αφήσω κάποια σχόλια εδώ.

Δεν ξέρω αν δεν το κατάλαβες αλλά συμφωνούμε και δεν διαφωνούμε. Η αληθινή αγάπη δεν είναι συναλλαγή με ίδιον όφελος, αλλά καμιά φορά εμείς οι άνθρωποι ξεγελιόμαστε και φορώντας την "μάσκα" της, βολευόμαστε...
Φυσικά για μένα δεν έχει όρια η αγάπη και συνεπώς, όπως θεωρώ, δεν έχει και τέλμα. Δεν κρατάει για λίγο, γιατί τότε δεν είναι αγάπη.

Δεν είμαι παντογνώστης και κανένας μας δεν έχει την δυνατότητα να εξαντλήσει όλες τις πλευρές και όλες τις παραμέτρους της. Όμως, θεωρώ ότι στάθηκα τυχερή και συνάντησα. Ελπίζω μόνο να μην την έχω ευτελίσει ;)

Τα κοχυλένια μου φιλιά και ευχές για ένα καλό βράδυ σε σένα και στην αγάπη σου :)

Matriga είπε...

Dreamer Angel, γεια σου.
Εσύ μόνο στον κόσμο δεν ζεις.
Είσαι η καλύτερη απ' όλους και για άλλη μια φορά θα σου θυμήσω πως σε θαυμάζω,
φιλενάδα μου.
Τις περισσότερες φορές με φίλους όπως εσύ, τις ευχαριστιέμαι πιο πολύ τις διαφωνίες ;)

Πολλά κοχυλένια φιλιά
με τις καλύτερες ευχές μου
για έναν υπέροχο μήνα
και ένα καλό ξημέρωμα

Matriga είπε...

Αγγελική μου
ξέχασα να σου πω, πως έγραψες μεγάλη φιλοσοφία!
Η διαφωνία φέρνει αρμονία. Τι ωραία που θα ήταν όλοι μας να το κάναμε πράξη, γιατί μέσα από την επικοινωνία, μαθαίνουμε πολλά για μας και τους άλλους ;-)

Matriga είπε...

Καλημέρα Πειρατή.
Hey... Ψιτ!
Και μένα μου αρέσει να ξεκοκαλίζω μέχρι το μεδούλι. Μπορεί να μην τρώω πολλά κοψίδια, αλλά όταν τρώω το ευχαριστιέμαι.
Τι λες θα με πάρεις και μένα μαζί ή η Αγγελική έπιασε τον εξώστη μαζί σου και τώρα δεν θέλετε παρέα για το μασούλημα lol

Kαλέ μου, πόσο μου αρέσει να διαφωνούμε! Ξετρελαίνομαι... χα χα χα

Πολλά πολλά κοχυλένια φιλιά και
τις καλύτερες ευχές μου για καλό
ξεμεδούλιασμα των κοψιδίων!

Venus on fire είπε...

Ο καθένας από εμάς μπορεί να μιλήσει για όσα νοιώθει και να τους δώσει και ό,τι όνομα θέλει. Αγάπη ,Έρωτα ,συναίσθημα ,Ζήλεια κ.τλ.
Και αν τα ζεις έντονα ,πιστεύω πως κάτι σε ωθεί να τα εκφράσεις ,είτε μέσω ποίησης ,είτε με πεζό λόγο.
Αν είναι να αποκομίσεις κάτι χρησιμοποιώντας τη λέξη ΑΓΑΠΗ,τότε καλύτερα να δηλώσεις μισάνθρωπος και να ξεμπερδεύεις.
Matriga μου άρεσε πολύ η ανάρτησ σου ,ομολογώ πως εκφράζεις πολλές από τις δικές μου σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε αυτό.
Καλό σου Σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά.

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Κάποτε έβαζα κάποιον πολύ πάνω από μένα κι όμως αυτό το άτομο γύρισε και με κατηγόρησε για εγωισμό. Επειδή το συγκεκριμένο σκηνικό συνέβη αρκετές φορές στην ζωή μου μαζί του, αποφάσισα να τον επιβεβαιώσω! Καλό βράδυ κούκλα!

ANAZHTHΣH είπε...

Όταν υπάρχει αμοιβαιότητα,όραμα,τέχνη,παιχνίδι,μοίρασμα κι ανταλλαγή...ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα -δουλεύοντας παράλληλα ο καθένας την προσωπική του εξέλιξη-βιώνουν ευλογημένες εμπειρίες...
Και βέβαια με έλκυσε το θέμα και παρέμεινα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Καλό δρόμο να έχεις...

Prths είπε...

Καλησπέρα (ή καληνύχτα)... Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση - σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες τους προβληματισμούς αυτούς. Πολύ ενδιαφέροντα σημεία: πχ άλλο σχέση άλλο αγάπη. Και πάνω απ'όλα: για όλα είμαστε υπεύθυνοι εμείς - ατομικά. Γιαυτό και δεν συμφωνώ με το όρο εκμετάλλευση - αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ ενηλίκων δεν υπάρχει. Υπάρχει βία ή φόβος ή διάφορες συναισθηματικές τοποθετήσεις - αλλά όχι εκμετάλλευση.