Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Ο γύρος της Αθήνας μέσα από 10 γεύσεις

Λατρεύω τις λιχουδιές. Θα μπορούσα να περάσω μέρες ολόκληρες τσιμπολογώντας τυρόπιτες κουρού από το «'Αριστον», απολαμβάνοντας ελληνικό καφέ στη χόβολη, μασουλώντας χαλβαδόπιτα του Κορρέ και καταπίνοντας ένα υπέροχο σουβλάκι με φαλάφελ στη Σοφοκλέους. Δακρύζω στη σκέψη των λουκουμάδων του Κτιστάκη, γεμάτοι σιρόπι μέχρι την «καρδιά» τους, και των ολόφρεσκων mangoosteen του «Salamat». Τι θα φάμε, τι θα πιούμε, από πού θα γλυκαθούμε. Ιδού η γευστική Αθήνα μας!


1. Για πίτες

Το 'Αριστον, με σχεδόν έναν αιώνα ιστορία, παραμένει το top για τυρόπιτα κουρού. Τραγανή, πάντα ζεστή και με αφράτη ζύμη. Έχει το ίδιο ντεκόρ από τη δεκαετία του '50. Φεύγουν σαν τρελές και οι άλλες πίτες (μελιτζανόπιτα, κολοκυθόπιτα, πατατόπιτα).
'Αριστον Βουλής 10, Αθήνα, 2103227626.

2. Για take away σουβλιστό αρνί

Το Βαγονέτο, κοντά στο μετρό της Δάφνης, ψήνει καθημερινά στα κάρβουνα αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια και κοντοσούβλια, και νωρίς κάθε βράδυ έχει ήδη ξεπουλήσει. Για την Κυριακή του Πάσχα, δέχεται μόνο παραγγελίες. Αν βαριέστε το σούβλισμα, παραγγείλτε (με το κιλό) - κάντε το έγκαιρα όμως. Δεν κάνουν delivery.
Βαγονέτο Αναγεννήσεως 47 & Λ. Βουλιαγμένης, Δάφνη, 2109708014.

3. Για μαγειρίτσα

Για cult καταστάσεις μετά την Ανάσταση, κατευθυνθείτε προς την Κεντρική Αγορά. Θα βρείτε το Οινομαγειρείο η Ήπειρος, ένα απλό μαγειρείο απ' όπου μπορείτε να πάρετε μαγειρίτσα take away ή, φυσικά, να τη φάτε εκεί.
Οινομαγειρείο η Ήπειρος
Φιλοποίμενος 4 & Στοά Μανέτα, Κεντρική Αγορά Αθηνών, 2103240773.

4. Για ψωμί και νηστίσιμα γλυκά

Στον γνωστό κουκλίστικο φούρνο Τάκης στου Μακρυγιάννη, εκτός, πολλών ειδών υπέροχα ψωμιά, θα βρείτε και πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά. Από νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι και σταφίδες μέχρι σκαλτσούνια, μπεκρήδες με ζύμη κουραμπιέ γεμιστούς με μαρμελάδα και καρύδι, τριγωνάκια με χαλβά, καρύδια και μήλο.
Τάκης Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, 2109230052.

5. Για νηστίσιμα πιάτα

Στο Δωρίς το περιβάλλον μαρτυρά ότι λειτουργεί από το 1900 χωρίς σημάδια κούρασης. Τα πιάτα θα τα βρεις γραμμένα σ' έναν μαύρο πίνακα. Τις ημέρες της νηστείας έχει από φασολάδα και φακές μέχρι λαχανόριζο, αγκινάρες αλά πολίτα, γίγαντες, γεμιστά, χταποδάκι με μακαρόνι κοφτό. Και eat in, και take away.
Δωρίς Πραξιτέλους 30, Πλατεία Κλαυθμώνος, 2103232671.

6. Για κουλούρι Θεσσαλονίκης

Η κυρία Ελένη, έξω από το κατάστημα «Στρογγυλός» στη Σταδίου, έχει από τα ωραιότερα κουλούρια, φτιαγμένα με προζύμι.

7. Για αφτιά γουρουνιού

Στη μικρή βιτρίνα που βρίσκεται στην είσοδο της κινέζικης ταβέρνας Wang Fu θα δείτε ψιλοκομμένα αφτιά γουρουνιού, πόδια από κότες και tofu. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κινηματογραφικό σκηνικό και το φαγητό είναι νόστιμο. Αν τελικά αποφύγετε τ' αφτιά, δοκιμάστε noodles με χοιρινό, dumplings με θαλασσινά, μοσχάρι με σόγια. Πολύ οικονομικό.
Wang Fu Κεραμεικού 37, κέντρο, 2105220898.


8. Για φρέσκα γαλλικά τυριά

Το Provence είναι ένα περιποιημένο ντελικατέσεν με μικρούς θησαυρούς όπου βρίσκω υπέροχα φρέσκα τυράκια chevre.
Provence Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, 2108981435.

9. Για παστουρμά

Βγαίνοντας από το Μιράν, η λέξη ποιότητα τριβελίζει το μυαλό σου. Το κρέας που χρησιμοποιούν είναι εξαιρετικής ποιότητας, ωριμάζει φυσικά και κόβεται στο χέρι.
Μιράν Ευριπίδου 45, Αθήνα, 2103217187

10. Για καρπούζι και το χειμώνα

Το μικρό μανάβικο Fruit Center της Σόλωνος είναι από τις γωνιές που θυμίζουν εξωτερικό. Ακόμα και μες στο καταχείμωνο, βρίσκεις παραταγμένα στους πάγκους, σε μικρά, περιποιημένα κουτάκια και πολύχρωμες συσκευασίες, μάνγκο, καρπούζια, φραγκοστάφυλλα, σύκα κ.λπ. Παραγγείλτε τα και στο σπίτι σας μ' ένα τηλεφώνημα.
Fruit Center Σόλωνος 28, Κολωνάκι, 2103636721.

Ακολουθούν και άλλες γωνιές νοστιμιάς, σύντομα. Έχουμε πολλές ακόμα, αλλά αναμένουμε και τις δικές σας προτιμήσεις για να τις αναρτήσουμε εδώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: