Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Τομογράφος αρχίζει να εισβάλλει σε φαντασίες και όνειρα

Ιάπωνες νευροεπιστήμονες παρουσίασαν μια τεχνική ανάλυσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αποκρυπτογραφεί και να προβάλλει σε μια οθόνη υπολογιστή αυτά που βλέπει ο εξεταζόμενος. Στο μέλλον, ο τομογράφος ίσως θα διαβάζει ακόμα και όνειρα, υποστηρίζουν.
«Για πρώτη φορά στον κόσμο κατέστη εφικτό να απεικονιστεί αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι απευθείας από την εγκεφαλική δραστηριότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο ATR Computational Neuroscience Laboratories, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνική.
«Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνολογία, δεν αποκλείεται να καταστεί εφικτή η καταγραφή και η αναπαραγωγή υποκειμενικών εικόνων, τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως όνειρα» υποστηρίζει.
Στην εντυπωσιακή μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron, ερευνητές μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν στην οθόνη την εικόνα της λέξης «Neuron» (νευρώνας) που κοίταζαν οι εθελοντές.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Γιουκιγιάσου Καμιτάνι, χρησιμοποίησε την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.
Αρχικά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά εργαλεία για να αναλύσουν την εγκεφαλική λειτουργία εθελοντών την ώρα που κοίταζαν μια σειρά από 400 διαφορετικές εικόνες. Η ανάλυση επέτρεψε την αντιστοίχηση των μοτίβων εγκεφαλικής δραστηριότητας με τα οπτικά μοτίβα.
Στην κύρια φάση του πειράματος, τα στοιχεία που έδωσε η αρχική ανάλυση επέτρεψαν στους ερευνητές να απεικονίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τα έξι γράμματα της λέξης neuron, όπως την έβλεπαν οι εθελοντές.
Οι νευροεπιστήμονες του ινστιτούτου εργάζονται τώρα για την αποκρυπτογράφηση πιο περίπλοκων εικόνων, με την προοπτική να επεκταθούν αργότερα σε φανταστικές εικόνες και τελικά σε όνειρα.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: