Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Τυφλός αποδεικνύει την «έκτη αίσθηση»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας τυφλός μπορούσε να περπατήσει, χωρίς πρόβλημα, ανάμεσα από εμπόδια, χωρίς καμία βοήθεια πέρα από αυτή της «έκτης αίσθησης».

Ο άντρας, που έχασε την όρασή του μετά από εγκεφαλικό, ήταν σε θέση να περπατά ενστικτωδώς γύρω από καρέκλες και κουτιά, χωρίς να σκοντάφτει πάνω τους, χρησιμοποιώντας κρυμμένα μονοπάτια στον εγκέφαλο.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι όλοι χρησιμοποιούμε ασυνείδητα εγκεφαλικά μέσα και ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα που νομίζουμε ότι είναι ανέφικτα.
Ο ασθενής, γνωστός μόνο ως TN, τυφλώθηκε όταν πολλαπλά εγκεφαλικά αχρήστευσαν το εγκεφαλικό οπτικό κέντρο. Αν και τα μάτια του είναι φυσιολογικά, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που του αποστέλλονται, καθιστώντας τον με απώλεια όρασης 100%.
Για την έρευνα επιλέχθηκε, γιατί ήταν ήδη γνωστός ότι διέθετε την αποκαλούμενη «τυφλή όραση», την ικανότητα δηλαδή να ανιχνεύει αντικείμενα σε ένα περιβάλλον, χωρίς να είναι σε θέση να τα δει. Για παράδειγμα, αντιδρά σε εκφράσεις προσώπου. Ωστόσο, εξακολουθεί να περπατά ως τυφλός, χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι για να εντοπίζει τυχόν εμπόδια και με τη βοήθεια τρίτων για να περιηγηθεί ανάμεσα σε κτίρια.
Μία εγγραφή βίντεο τον δείχνει να ολοκληρώνει μια διαδρομή με εμπόδια που στήθηκε από τους επιστήμονες, χωρίς τη βοήθεια του σκύλου του ή κάποιου άλλου προσώπου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr Beatrice de Gelder από το Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο TN «δεν είχε συναίσθηση ότι έκανε κάτι εξαιρετικό» και πίστευε ότι το μόνο που είχε κάνει ήταν να περπατά ευθεία σε ένα μακρύ διάδρομο. «Μπορεί να υποφέρεις από ολική απώλεια της εγκεφαλικής όρασης, αλλά να εξακολουθείς να διατηρείς κάποια ικανότητα να κινείσαι μέσα και έξω χωρίς να χτυπάς», δήλωσε στο BBC. «Μας δείχνει τη σπουδαιότητα αυτών των εξελικτικά αρχαίων οπτικών μονοπατιών. Συμβάλλουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε όταν λειτουργούμε στον πραγματικό κόσμο».
Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων που συμπεριελάμβανε ερευνητές από τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ιταλία, και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: