Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Avalon, Κελτική Μυθολογία... και Shell-land

Το Άβαλον (Avallon, Avalonia, Avalon, Avollon και Avillion, αλλά και Afallon) είναι ένα θρυλικό νησί κάπου στα Βρετανικά Νησιά, πασίγνωστο για τις Ιερές Μηλιές. Είναι η μαγική τοποθεσία που ταυτίζεται με το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. Λέγεται ότι είναι το μέρος όπου είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Aρθούρος. Σύμφωνα με το μύθο, μεταφέρθηκε εκεί με μια βάρκα από την ετεροθαλή αδερφή του, Μοργκάνα λε Φέι και το σώμα του βρίσκεται ακόμα εκεί.

Από τον 11ο μόλις αιώνα έχουν τις ρίζες τους οι παραδόσεις που θέλουν το μυθικό Άβαλον να βρίσκεται στο Γκλάστονμπερι και εκεί να βρίσκεται θαμμένος ο Αρθούρος. Κατά τη βασιλεία του Ερρίκου του Β', σύμφωνα με χρονικογράφους, έγινε έρευνα στο ύψωμα Γκλάστονμπερι Τορ, όπου βρέθηκε σε βάθος 5 μέτρων ένα μπαούλο από βελανιδιά, σαν φέρετρο στο οποίο υπήρχε η επιγραφή:

Hic jacet sepultus inclitus rex Arthurus in insula Avalonia (Ενθάδε κείται ο Βασιλιάς Αρθούρος στο νησί του Άβαλον)

Τα λείψανα επανενταφιάστηκαν με μια μεγάλη τελετή, στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Α', μπροστά από το Αββαείο, όπου συνέρρεαν πλήθη προσκυνητών μέχρι τη Μεταρρύθμιση

Ωστόσο, ο θρύλος αυτός από πολλούς θεωρείται απάτη. Πρώτον, η επιγραφή στο μπαούλο θεωρείται αναχρονιστική, καθώς ταιριάζει περισσότερο στο 10ο αιώνα παρά στον 6ο. Δεύτερον, δε φαίνεται να υπάρχει μαρτυρία για κάποια ανακάλυψη στην περιοχή το 10ο αιώνα, συν το γεγονός ότι υπήρχαν κίνητρα και από το ίδιο το Αββαείο να επινοήσει μια τέτοια ιστορία.

Άλλες θεωρίες υποδεικνύουν την περιοχή της Κορνουάλης, το Νησί Αβάλ στις ακτές της Βρετάνης στη Γαλλία, αλλά και την τοποθεσία Burgh by Sands στην Αγγλία, όπου στα ρωμαϊκά χρόνια υπήρχε το Τείχος του Ανδριανού, κοντά στην περιοχή Camboglanna. Συμπτωματικά, η περιοχή της τελευταίας μάχης του βασιλιά Αρθούρου λέγεται ότι είχε το όνομα Κάμλαν.

Επίσης, το Άβαλον κάποιες φορές αναφέρεται ως την θρυλική περιοχή, την οποία επισκέφτηκε ο Ιησούς μαζί με τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας στα Βρετανικά Νησιά και είναι το μέρος όπου αργότερα ιδρύθηκε η πρώτη εκκλησία στη Βρετανία.

Όμως, ανακάλυψα ότι υπάρχουν και κοχύλια που ονομάζονται Άβαλον(avalone) και μάλιστα εξαιρετικά και σπάνιας ομορφιάς!

Σας παρουσιάζω μερικά και παρακαλώ όποιον ξέρει περισσότερα σχετικά με τα αγαπημένα μου κοχύλια, να μας ενημερώσει!






Σημείωση: Eυχαριστώ πολύ την φίλη μου την Αγγελική που μου υπέδειξε τη σωστή ονομασία των αχιβάδων και συνέβαλε στη σωστή σας ενημέρωση. Είσαι θησαυρός γλυκιά μου φιλενάδα!
Ευχαριστώ και το καλό φίλο Βασίλη,γιατί μας επισήμανε ότι υπάρχει και το τραγούδι Avalon από τον Bryan Ferry / Roxy Music

15 σχόλια:

Γαλάτεια είπε...

Πολυ χρησιμες πληροφοριες που μας χαρισες και ταυτοχρονως μας ταξειδεψες Μαρια!!!!
Πολυ καλημερα!

Matriga είπε...

Γαλάτεια μου, γεια σου! Χαίρομαι που και σας ταξιδεύω ενίοτε, γιατί τώρα τελευταία σας ζαλίσα με τα δικά μου :)
Nα περνάς όμορφα!

D.Angel είπε...

Φιλενάδα υπέροχη ανάρτηση αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω!!!το μόνο που βρήκα μιας και δεν είχασ ιδέα είναι αυτό http://week.divebums.com/2008/Jan14-2008/index.html

Πιστεύω πως ο όρος άβαλον αφορά το σχήμα που έχει ένα κοχύλι πάντως!!!Φιλιά πολλά

Matriga είπε...

Αγγελική μου, το ίδιο πιστεύα και γω αλλά αν πατήσεις πάνω στο link που είχα στην έκφραση "κοχύλια που ονομάζονται άβαλον" θα δεις πως υπάρχουν κοχύλια με αυτή την ονομασία. Κάλεσα την κυρία που φτιάχνει τις συνθέσεις για να τη ρωτήσω αλλά δεν απάντησε. Θα τα ψάξω πάντως γιατί τα κοχύλια είναι το φετίχ μου!
Φιλάκια πολλά και μην σκας για κανένα, ε? ;-)

Matriga είπε...

Aγγελική, δες:

http://www.4uthesite.com/images.php?imgid=4189&dir=prods/large/

D.Angel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
D.Angel είπε...

Φιλενάδα έβγαλα άκρη!!!!
Καναμε λάθος!!!Κάνε αναζήτηση εικόνες google τη λέξη abalone shell.Εχω κανα δυό τέτοια στο σπίτι αλλά δεν ήξερα πως είναι αυτά!!!Φιλιά και πάλι

D.Angel είπε...

Σ εχω ζαλίσει συγνώμη αλλά η πρωτελευταία φωτό είναι αχινός και όχι κοχύλι καλέεεε

Κουνούπι είπε...

Εισηγούμαι να ψάξεις να βρείς το βιβλίο της Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϋ "Οι ομίχλες της Άβαλον". Είναι τετραλογία και κυκλοφορεί και στα Ελληνικά. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Αφηγείται τη μυθολογία του βασιλιά Αρθούρου μέσα από τα μάτια των γυναικών της ιστορίας, κυρίως μέσα από τα μάτια της Μοργκάν της αδερφής του και έχει μέσα ωραίες αναφορές στην παγανιστική μυθολογία των κελτών.

Καλή συνέχεια

korinoskilo είπε...

μου χαλασες ολον τον μυθο του αρθουρου με το σπαθι του .... τον ηρωαααααααα!!!!!!
αχχχχχχχχχ!!!!!
αχχχχχ αυτο σου λεω μονο :Ρ

ποιος τελικα τραβιξε το εξκαλιμπερ .... δεν υπηρχε?

αχχχχ!!!!

καλο βραδυυυυυυυυ

Vassilis είπε...

Αρθούρος vs αχιβάδες : 1-1!
Πάντως Avalon λέγεται και ένα τραγούδι των Roxy Music (Bryan Ferry, you know?) που ακούγαμε (ή μόνο εγώ;) παλιά. Tους θυμάται κανείς;
http://www.youtube.com/watch?v=2zJdbpzfJMs

Matriga είπε...

Αγγελική μου, για άλλη μια φορά σ' ευχαριστώ πολύ! Είσαι φίλη με όλη τη σημασία της λέξης. Να είσαι καλά που μοιράζεσαι τόσα πολλά μαζί μου ;)
Φιλάκια πολλααααά!!

Matriga είπε...

@Κουνούπι Καλησπέρα! Έχεις απόλυτο δίκιο για το βιβλίο. Είναι must για μένα και όποιος το ακούει, να μια καλή ιδέα για δώρο γενεθλίων. lol
Καλό σου βράδυ

Matriga είπε...

Έλενα μου, τι σου έκανα η δόλια!! Δεν το ήθελα μάτια μου ;) Δεν συνεχίζω γιατί δεν θέλω να σου χαλάσω το μύθο χα χα
Φιλιά καληνύχτας :-)

Matriga είπε...

Βασίλη, μέσα σ' όλα είσαι. Ωραίο το τραγούδι και το θυμάμαι. Αλλά δεν θα θυμόμουν με τίποτα τον τίτλο. Μου άρεσε πάντα ο Bryan Ferry.
Καλό σου βράδυ!