Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η Δίκη του Mall: Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης στο Μαρούσι


Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας - και το πιο κρυφό. Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο...

Η υπόθεση του Mall Athens, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου. Αλλά, για μία ακόμα φορά η υπόθεση πήρε αναβολή.

Για την ιστορία, το Mall δημιουργήθηκε από τη Lamda Development, εταιρεία του ομίλου Λάτση. Λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2005 και δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας ενδιαφέρουσας, για το πολιτικό σύστημα, συμφωνίας σύμφωνα με την οποία η Lamda θα έφτιαχνε το «Χωριό τύπου» προκειμένου 1600 δημοσιογράφοι να στεγαστούν εκεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και σε αντάλλαγμα λίγα μέτρα παρακάτω θα είχε τη δυνατότητα να χτίσει εμπορικό κέντρο 75 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Η απόφαση αυτή του κράτους πλαισιώθηκε από επιμέρους φωτογραφικές ρυθμίσεις οι οποίες αύξαναν σταδιακά το συντελεστή δόμησης στην περιοχή προκειμένου να είναι σε θέση η Lamda να ανοικοδομήσει το μεγάλο αυτό κτίριο. Οι αποφάσεις αυτές παρά το ότι αρχικώς ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης Ν.Δ. ψηφίστηκαν εν τέλει και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο πολίτης Δορύλαος Κλαπάκης, κρίνει ότι ο νόμος Βενιζέλου 3207/2003 με τον οποίο τροποποιήθηκαν τα πολεοδομικά σχέδια στην περιοχή είναι αντισυνταγματικός και ότι η κατασκευή του έργου δυσχεραίνει τους όρους διαβίωσης των κατοίκων. Παρόλα αυτά, η κατασκευή του έργου δε σταμάτησε, η απόφαση δεν εφαρμόστηκε και το Mall έγινε πραγματικότητα!

Μυστηριωδώς (;), ακόμα και η ύπαρξη της δίκης αποσιωπάται από τα ΜΜΕ. Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 9 χρόνια που το σκάνδαλο του Mall βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ίσως γιατί στη δίκη του Mall διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό.
Αν η πλευρά Λάτση χάσει, το Mall θα πρέπει να... κατεδαφισθεί ή έστω η εταιρεία Lamda να καταβάλλει στο Δημόσιο πρόστιμα για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό (από τα 75.000...)! Οι άδειες των δεκάδων καταστημάτων και των κινηματογράφων θα ανακληθούν ή δεν θα ανανεωθούν ξανά. Οι λιγοστοί πολίτες του Μαρουσιού που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα θα έχουν κερδίσει τον Λάτση, τον Σημίτη, τον Καραμανλή...

Όμως, εδώ παίζεται κάτι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το σκάνδαλο. Εδώ είναι το μυστικό: Το 2003, η τότε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα, ώστε να περνάει αντισυνταγματικές διατάξεις, χωρίς να μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει. Από τότε, η εξωφρενική πατέντα δουλεύει συνέχεια, στην ουσία καταργώντας το ΣτΕ: χθες εκτροπή Αχελώου, σήμερα Βοτανικός, αύριο ίσως Ασωπός.

Αυτό διακυβεύεται στη δίκη του Mall: Θα επιβιώσει το ΣτΕ, η μόνη δημόσια αρχή που μπορεί να σταματάει τις εκάστοτε κρατικές αυθαιρεσίες; Ή θα χάσουμε οι πολίτες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας που μας απέμεινε....

Αν θέλετε η δίκη του Mall να πάψει να είναι μυστικό, αν θέλετε να σπάσει επιτέλους η ομερτά των ΜΜΕ, μάθετε περισσότερα (με ντοκουμέντα και υλικό που για πρώτη φορά δημοσιεύεται) στο http://www.facthemall.gr/.

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

ας μην παει κανενας για να κλεισει .... αλλα πουυυυυυ !!!