Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ας κάνουμε τη διαφορά, για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Με αφορμή τη χθεσινή διεθνή πρωτοβουλία, Ώρα της Γης, στην οποία συμμετείχα και την στήριξαμε και από το blog μας, θα ήθελα να σας καταθέσω τους παρακάτω προβληματισμούς:


Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην ανθρωπότητα, ευτυχώς, έχει αρχίσει να απασχολεί τις κυβερνήσεις πολλών κρατών, γι’ αυτό πρέπει και στη χώρα μας να καταστεί ζήτημα υψηλής πολιτικής. Όμως, δεν νομίζετε πως άργησαν πολύ να ξυπνήσουν και να κινητοποιηθούν όλοι οι κυβερνόντες; Τόσα χρόνια μας πλάσαραν την βενζίνη που είχε μόλυβδο - ενώ ήξεραν ότι κάνει πολύ κακό στην υγεία μας και στον περιβάλλον - επειδή τους συνέφερε να κάνουν την πάπια. Τώρα που ο κόμπος έφθασε στο χτένι, μας δίνουν σε υψηλότερη τιμή την αμόλυβδη. Μήπως, μας έχουν αφήσει να κοιμόμαστε και μας δίνουν τώρα την ευκαιρία να πάρουμε επάνω μας ένα θέμα, που κακά τα ψέματα, δεν είναι δική μας ευθύνη;


Φυσικά, εκτός από θέμα των κυβερνήσεων, είναι και δική μας υπόθεση να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες! Όμως, δεν σώζεται έτσι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με συμβολικές ώρες χωρίς κατανάλωση ρεύματος. Όλοι το ξέρουμε πως με μία συμβολική ώρα χωρίς χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν σώζουμε τον πλανήτη, αλλά εθελοτυφλούμε! Μήπως το πιο φρόνιμο θα ήταν να γίνεται πιο συχνά ενημέρωση για το τι μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή ζωή μας, ώστε να βοηθήσουμε;


Έτσι, σας κάνω 12 προτάσεις, για μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, που εύκολα μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε:

bicycle-702495

  1. Μειώνοντας τη θερμοκρασία της θέρμανσης κατά 1 C, μειώνεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά το χρόνο.
  2. Σβήνοντας τα φώτα βγαίνοντας από ένα δωμάτιο, μειώνεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 400 κιλά το χρόνο.
  3. Δοκιμάστε ένα εναλλακτικό μέσο, όπως το ποδήλατο, για να πας στη δουλειά σου, για ψώνια ή για βόλτα.
  4. Ξεχώρισε τα σκουπίδια και τοποθέτησέ τα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους ή στους μπλε κάδους που υποδέχονται γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί.
  5. Το ψυγείο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν βρίσκεται σε απόσταση από την κουζίνα. Τοποθέτησέ το σε δροσερό σημείο για καλύτερη απόδοση.
  6. Ένας ανεμιστήρας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το κλιματιστικό, το οποίο εκπέμπει περίπου 650 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά ώρα.
  7. Για τα ψώνια, χρησιμοποίησε μια μεγάλη πάνινη τσάντα αντί για πλαστικές σακούλες.
  8. Στην έξοδο ή την εκδρομή, οργάνωσε την παρέα έτσι, ώστε να πάτε με όσα λιγότερα αυτοκίνητα γίνεται.
  9. Έλεγξε το θερμοσίφωνα, ώστε να μην υπερβαίνει τους 60 C ή ακόμη καλύτερα τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα.
  10. Αντί να αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή, βγάλτε από την πρίζα - όπως και το φορτιστή του κινητού - όταν δεν τις χρησιμοποιείς.
  11. Μείωσε τα απορρίμματα, φυλάσσοντας ή μεταφέροντας φαγητό σε σκεύη, αντί σε συσκευασίες μιας χρήσης.
  12. Απόφυγε τις σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο, καθώς η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι δυσανάλογα υψηλότερες, όταν η μηχανή είναι κρύα.
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε κι εμεις!!! Συγχαρητήρια για τα ιστολόγιά σας!! Πολύ ενδιαφέροντα!!

Matriga είπε...

Ευχαρίστησή μας και τιμή μας να έχουμε αμοιβαία επικοινωνία μαζί σας. Να είσαι καλά και καλή σου εβδομάδα artistic soul