Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Σημαντικό βήμα για την κατασκευή τεχνητής ζωής!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΙΒΟΣΩΜΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν, όπως ανακοίνωσαν, ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή τεχνητής ζωής, δημιουργώντας για πρώτη φορά στο εργαστήριο ένα ριβόσωμα, που αποτελεί το "εργοστάσιο" ενός κυττάρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Το ριβόσωμα παράγει τις πρωτεΐνες που, με τη σειρά τους, καθορίζουν τις λειτουργίες όλων των μορφών ζωής. Το RNA μεταφέρει ως "αγγελιαφόρος" τις γενετικές οδηγίες του DNA στο ριβόσωμα, το οποίο τότε αναλαμβάνει να παράγει τις επιθυμητές πρωτεΐνες. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, από τα βακτήρια μέχρι τον άνθρωπο, χρησιμοποιούν ριβοσώματα, τα οποία μάλιστα μοιάζουν τρομερά μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό τον καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς. Όπως είπε, αν πρόκειται να δημιουργηθεί συνθετική ζωή, το βασικό προαπαιτούμενο είναι να έχει δημιουργηθεί η "βιολογική μηχανή" του ριβοσώματος. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης, πέρα από την προοπτική συνθετικής ζωής στο μέλλον, να έχει πιο άμεσες χρήσεις, όπως για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και πρωτεϊνών, που δεν υπάρχουν στη φύση. Ο Τσερτς διευκρίνισε ότι η έρευνά του δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό (την παρουσίασε, προς το παρόν, σε σεμινάριο για αποφοίτους του Χάρβαρντ) και επεσήμανε ότι ο κύριος σκοπός του δεν είναι η δημιουργία συνθετικής ζωής σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά η απευθείας σύνθεση πρωτεϊνών στο εργαστήριο. Ήδη έχει συνθέσει τη λουσιφεράση, που κάνει την πυγολαμπίδα να λάμπει.

Ο απώτερος στόχος του είναι πάντως η σύνθεση ενός ολοκληρωμένου κυττάρου, δηλαδή ενός πλήρους αναπαραγωγικού μηχανισμού της ζωής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τσερτς και άλλων επιστημόνων, για τη σύνθεση μιας απλούστατης μορφής τεχνητής, αλλά πραγματικής ζωής (όχι ιών που δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί, με βάση τους περισσότερους ορισμούς της ζωής), θα χρειαστούν 151 γονίδια, τα οποία είναι αρκετά για να αναπαράγουν το DNA, να παράγουν το RNA, να δημιουργήσουν τα ριβοσώματα και να έχουν μια πρωτόγονη μορφή μεμβράνης.

Ο πρωτοπόρος στην ανάλυση του ανθρωπίνου γονιδιώματος ερευνητής Κρεγκ Βέντερ, έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά, ότι προσπαθεί να φτιάξει τεχνητή ζωή, με την εταιρία του Synthetic Genomics Inc.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: