Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Βοτανολογώντας...

Η σύγχρονη στροφή προς τα βότανα έχει οδηγήσει σε νεωτερισμούς, όπως τη διάθεσή τους σε σταγόνες, αναβράζοντα δισκία ή χάπια. Aπό τη «σταρ» της εποχής, την εχινάκεια, που δρα ενάντια στο συνάχι και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, πολλά βότανα και ρίζες επανέρχονται στο προσκήνιο για να μας χαρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους.

Mέντα: Για στοματική υγιεινή και τόνωση του οργανισμού.
Ταραξάκο: Αριστο αποτοξινωτικό, με χωνευτική δράση.
Λεβάντα: Για ευεξία και βελτίωση της συγκέντρωσης.
Δενδρολίβανο: Με μυοτονωτική δράση. Δρα και κατά της πιτυρίδας. Καλέντουλα: Για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων και φλεγμονών. Λουίζα: Δρα κατά της δυσπεψίας και της κατακράτησης υγρών.
Χαμομήλι, δίκταμο: Με καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Φασκόμηλο: Για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού, των αμυγδαλών και άφθες.
Τίλιο: Χαλαρωτικό, δρα κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της υπέρτασης. Βήχιο: Xρησιμοποιείται για άσθμα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοκίτη. Τσουκνίδα: Eιδικό ίαμα για το παιδικό έκζεμα. Χρησιμοποιείται και ως στυπτικό.



Στην αγορά θα βρεις βότανα χύμα, σε ματσάκια ή συσκευασμένα ανά 30, 50 ή 100 γρ., ανάλογα με το είδος του βοτάνου (φύλλο, άνθος κλπ). Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τον τόπο προέλευσης και το αν είναι βιολογικό ή όχι.

Κάποιες ενδεικτικές τιμές είναι:
Δενδρολίβανο, άνθη λεβάντας, αρτεμισία, σπαθόχορτο: €1,50
Δυόσμος άγριος: €1
Δίκταμο, μελισσόχορτο, φύλλα μέντας, τίλιο €3-€3,20
Τσουκνίδα, άνθος καλέντουλας, ταραξάκο, φασκόμηλο, λουΐζα €2,30 -€2,50
Χαμομήλι άνθος: €1,80
Βήχιο €2,90.

Διευθύνσεις:
«Μανδραγόρας» Γούναρη 14, Πειραιάς
«Αρκευθος» Γρυπάρη 138, Καλλιθέα
«Η Στοά των Βοτάνων» Γαμβέτα 6, Αθήνα
«Η Πηγή» Αγορά Μοδιάνο, Θεσσαλονίκη,
«Κοσμάς» Βασ. Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη

Εναλλακτικά, σας δίνουμε γενικές οδηγίες για την παρασκευή φαρμακευτικών βοτάνων:
- Επιλέγουμε πάντα τα μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά.
- Εάν καλλιεργούμε κάποια βότανα στο σπίτι μας (στον κήπο ή σε γλάστρες) δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουμε χημικά λιπάσματα.
- Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί από βιβλία βοτανολογίας για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής μερών του φυτού για το κάθε φυτό.
- Όταν πρόκειται φαρμακευτικές παρασκευές από φρέσκα μέρη φυτού, το ιδανικό είναι να τα κόβουμε εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα πρέπει να προσέχουμε να έχουν συλλεχθεί όχι παραπάνω από 2-3 μέρες πριν και να έχουν φυλαχτεί σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο στο ψυγείο.
- Πάντα πετάμε το αφέψημα, κατάπλασμα κλπ. που περίσσεψε και ποτέ δεν το φυλάμε για μελλοντική χρήση.

Αποξήρανση
Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια πολύ απλή διαδικασία: Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τα μέρη του φυτού που θέλουμε να αποξηράνουμε. Δένουμε το τούλι με ένα σπάγκο και κρεμάμε κάπου όπου να το χτυπά ο ήλιος (π.χ. ένα ανατολικό παράθυρο). Που και που κουνάμε το «πουγκάκι» ώστε να ανακατεύεται και να αερίζονται όλα τα μέρη. Σε 1-2 μέρες έχει αποξηρανθεί.

Φύλαξη
Το ιδανικό μέρος για φυλάξουμε τα αποξηραμένα βότανα είναι να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό.

Βράσιμο
Όταν απαιτείται το βράσιμο των βοτάνων, πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη και να χρησιμοποιούμε πήλινα. Επίσης, βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά και ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ να βράσει καλά! Πίνουμε όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα σουρώσουμε καλά. Όταν η συνταγή δεν απαιτεί βράσιμο, ρίχνουμε το βότανο σε νερό θερμοκρασίας δωματίου και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Είναι καλό να το έχουμε καλά κλεισμένο σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο μέχρι να αποβάλει τα θεραπευτικά του συστατικά στο νερό. Πίνουμε αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.

Πολτός
Ο καλλίτερος τρόπος για την παρασκευή πολτού από φρέσκα βότανα είναι με το παραδοσιακό ξύλινο γουδοχέρι.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: