Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ανθρωποειδές ρομπότ… που ελέγχεται με τη σκέψη από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

Βαρεθήκατε το πρωινό ξύπνημα, το ασφυκτικό μποτιλιάρισμα των μεγαλουπόλεων και θα θέλατε να μην ήσασταν παρών, όταν ο διευθυντής σας κοιτά "απειλητικά" το ρολόι, με το που διαβαίνετε καθυστερημένος το κατώφλι της δουλειάς; Θα θέλατε απλά να σκέφτεστε ότι δουλεύετε και να δίνετε… εντολές από τον καναπέ του σπιτιού σας, και μάλιστα, απλά με την σκέψη σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση; Αν ναι, τότε οπλιστείτε με υπομονή κι έχετε πίστη στην επιστήμη, που με τα τεχνολογικά της άλματα έχει δημιουργήσει ακόμη και ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη, από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπως η νέα ταινία "Surrogates" με τον Μπρους Γουίλις, όπου οι άνθρωποι ζουν σε απομόνωση και αλληλεπιδρούν μέσω υποκατάστατων ρομπότ, αλλά για το πετυχημένο εγχείρημα του καθηγητή Νίκου Μαυρίδη και των συνεργατών του στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων (IRML) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Δρ. Χριστόφορου Χριστοφόρου από την Κύπρο, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα, που μπορεί και "διαβάζει" κάποιες κατηγορίες σκέψεων ενός ανθρώπου, που φορά τα ηλεκτρόδια ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και το απομακρυσμένο ρομπότ μετατρέπει τις σκέψεις του ανθρώπου αυτού σε κίνηση.

"Κάναμε αρχικά μια πρώτη επίδειξη τον Ιούλιο και τώρα κάναμε μια δημόσια επίδειξη, στην Κύπρο, όπου ο κόσμος συμμετείχε στην όλη διαδικασία. Ύστερα από ένα ταχύρρυθμο, δεκάλεπτο 'μάθημα', οι συμμετέχοντες, φορώντας τα ηλεκτρόδια, μπορούσαν με τη σκέψη τους να επιλέγουν κινήσεις του ρομπότ μας που βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το οποίο έβλεπαν μέσα από ένα video link" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρίδης.

stsyp09_1 Οι κινήσεις που έκανε ο Αβικέννας, το ανθρωποειδές ρομπότ του εργαστηρίου του κ. Μαυρίδη, που έχει "έδρα" στα Εμιράτα, ήταν να κουνάει το κεφάλι του πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, να χαμογελά, και να λέει "hello!".

"Υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας, ο οποίος αναπτύσσεται τώρα και ο οποίος λέγεται Brain Computer Interfacing (BCI), δηλαδή διασύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολογιστή. Το BCI έχει διάφορες μορφές. Σε μια απ' αυτές, απαιτείται τομή στο κρανίο και τοποθέτηση ηλεκτροδίων μέσα στο κεφάλι. Αυτό συνήθως δεν γίνεται σ' ανθρώπους, αλλά σε πιθήκους κλπ. Υπάρχει μια άλλη μορφή, που μοιάζει με ένα κανονικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα - απλά τοποθετούμε ηλεκτρόδιο εξωτερικά, με μικρές βεντουζίτσες. Μ' αυτό τον τρόπο, κάποια από τα σήματα της λειτουργίας του εγκεφάλου, μετατρέπονται σε ηλεκτρική μορφή και με το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο αναλύει αυτά τα σήματα και το οποίο εκπαιδεύεται σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά, μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιες κατηγορίες σκέψεων", μας εξηγεί ο κ. Μαυρίδης.

Η βασική ιδέα είναι, δηλαδή, ότι λαμβάνουμε με τα ηλεκτρόδια σήματα που αντιστοιχούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα και συνεπώς και στις σκέψεις, και τα οποία μετατρέπονται σε ηλεκτρισμό, ταξινομούνται από τον υπολογιστή, μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου, και προκαλούν σχεδόν στιγμιαία τις κινήσεις του ρομπότ μας που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά .

"Είναι η πρώτη φορά νομίζω που γίνεται κάτι τέτοιο σε ανθρωποειδές ρομπότ από απόσταση. Έτσι στο μέλλον, όχι μόνο θα βοηθηθούν άτομα με ακόμα και ολική αναπηρία, αλλά είναι πολύ πιθανόν ότι, αντί να κυκλοφορείς στο δρόμο με το φυσικό σου σώμα, θα έχεις ένα ρομποτικό αντίτυπό σου, ένα ανθρωποειδές, το οποίο θα ελέγχεις απλά με τη σκέψη σου!", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος δεν κρύβει την επιθυμία του να μπορέσει να εξελίξει ακόμη περισσότερο το πρώτο αυτό επιτυχημένο του πείραμα.

"Ουσιαστικά υπερβαίνεις δύο βασικούς περιορισμούς του μέχρι τώρα κόσμου: ο ένας είναι η "κίνηση μέσω σκέψης". Κανονικά η κίνηση ενός αντικειμένου γίνεται μόνο με φυσική πράξη - αφού περάσει από τους μυς του σώματός μας! Το άλλο είναι η "κίνηση από απόσταση" τονίζει ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος είναι απόφοιτος του διάσημου Media Lab του ΜΙΤ, και επίσης είναι και ο δημιουργός του πολύ επιτυχημένου πρώτου ρομπότ κοινωνικής δικτύωσης, του facebot Σάρα, που έχει "κλέψει" τις καρδιές χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  - Σοφία Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: