Υλικά για 8 άτομα:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
450-500 ml νερό
100 ml χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια αλάτι
50 ml λάδι
καρυδόψιχα
σουσάμι
κανέλαελαιδόλαδο για τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
450 γραμμ. ζάχαρη
450 ml νερό
350 γραμ. μέλι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 δόσεις βανίλια
Eκτέλεση:
Ρίχνετε το αλεύρι σ’ ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το νερό, το χυμό, το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, κάπως σφιχτή, που να μπορεί να πλαστεί, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη.
Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, κόψτε τα σε λωρίδες και τυλίξτε τις λωρίδες σε σπιράλ με τον ακόλουθο τρόπο: Ξεκινήστε τυλίγοντας τη λωρίδα γύρω από 1 δάχτυλο, έπειτα γύρω από 2 δάχτυλα, συνεχίστε με 3 δάχτυλα και τέλος σε 4 δάχτυλα, και στερεώστε απαλά τις άκρες της τηγανίτας βρέχοντάς τη με λίγο νερό.
Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετήστε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Βράστε για 6-7 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια, έπειτα προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετήστε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Βράστε για 6-7 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια, έπειτα προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Βουτήξτε γρήγορα, ένα ένα, τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι, βγάλτε τα αμέσως. Βάλτε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με καρυδόψιχα, σουσάμι και λίγη κανέλα.
6 σχόλια:
Αχ! φίλη μου , μου θυμίζεις τις υπέροχες διακοπές που έζησα φέτος στη φίλη μου την Ιουλία, και τα ξεροτήγανα που με κέρασαν και τα λουκουμαδάκια που μου χάρισαν τα άτιμα 1 ολόκληρο κιλό και δεν το χάνψ πια!
Καλησπέρα Αχτίδα!
Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Στα παιδικά μου χρόνια που μεγάλωσα στα Χανιά, μου έφτιαχναν συνέχεια, αλλά τότε ήμουν συφλίδα και δεν είχα ανάγκη. Τώρα ευτυχώς τρώω πολύ σπάνια, γιατί αλλιώς θα ήμουν διπλή :)
Εεεεε φιλενάδααααα
Τα ξεροτήγανα είναι ξεροτήγανα και οι δίπλες δίπλες!ΔΕΝ είναι το ίδιο! Οι δίπλες στην Κρήτη είναι τα αυγοκαλάμαρα κ όχι τα ξεροτήγανα τα οποία δεν έχουν αυγά και είναι πιο ξερά!
Φιλιά πολλάααααααααααααααααα
Γλυκιά μου Αγγελική, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τη διόρθωσή σου. Το συμπλήρωσα με αναφορά σε σένα ;)
Έχεις διπλή ιδιότητα ειδικού, εσύ! Μια ως βέρα Κρητικιά και άλλη μια ως ζαχαροπλάστισσα! Να είσαι πάντα καλά
Κοχυλένια φιλάκια!
Υ.Γ. Θα ζήσεις πολλά χρόνια! Την ώρα που είδα το σχόλιο σου, ετοιμαζόμουν να σε επισκεφτώ :)
δεν υπάρχει Κρητικό φαγητό που να μην με συγκινεί..!
Αχ, ξεροτήγανα! Τέλεια! Θα πάρω δυό τρία γιατί για να τα φτιάξω δε το βλέπω! Βουνό μου φαίνεται!
Δημοσίευση σχολίου