Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ξεροτήγανα Κρήτης

Τα ξεροτήγανα Κρήτης είναι το παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στους Κρητικούς γάμους. Σε άλλα μέρη ονομάζονται δίπλες χωρίς αυγό (ευχαριστώ Dreamer Angel για την διόρθωση... είχα ξεχάσει να γράψω πως είναι δίπλες, χωρίς αυγό) και θεωρούνται ότι φέρνουν γούρι και μελένια ζωή στους νεόνυμφους. Σύμφωνα με τα παλαιό έθιμο, πριν μπει η νύφη στο νέο της σπιτικό, σχημάτιζε με το μέλι, το σημείο του σταυρού στο πάνω μέρος της πόρτας και πατούσε πάνω σε υνί ή σε προβιά προβάτου. Αυτός ήταν ένας συμβολισμός για την πολυπόθητη δύναμη, παραγωγικότητα και ήρεμη οικογενειακή ζωή. Τώρα θα μου πείτε που τα κάνουν αυτά τώρα; Στην Κρήτη πάντως γίνονται ακόμη. Πάντως το έθιμο που μπορείτε να κρατήσετε πιο εύκολα είναι το σπάσιμο του ροδιού στον εξώστη του σπιτιού, όπου θα σκορπιστούν οι καρποί του, που προοιωνίζουν αφθονία αγαθών!

Υλικά για 8 άτομα:

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
450-500 ml νερό
100 ml χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια αλάτι
50 ml λάδι
καρυδόψιχα
σουσάμι
κανέλα
ελαιδόλαδο για τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
450 γραμμ. ζάχαρη
450 ml νερό
350 γραμ. μέλι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 δόσεις βανίλια

Eκτέλεση:
Ρίχνετε το αλεύρι σ’ ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το νερό, το χυμό, το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, κάπως σφιχτή, που να μπορεί να πλαστεί, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη.
Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, κόψτε τα σε λωρίδες και τυλίξτε τις λωρίδες σε σπιράλ με τον ακόλουθο τρόπο: Ξεκινήστε τυλίγοντας τη λωρίδα γύρω από 1 δάχτυλο, έπειτα γύρω από 2 δάχτυλα, συνεχίστε με 3 δάχτυλα και τέλος σε 4 δάχτυλα, και στερεώστε απαλά τις άκρες της τηγανίτας βρέχοντάς τη με λίγο νερό.
Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετήστε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Βράστε για 6-7 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια, έπειτα προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Βουτήξτε γρήγορα, ένα ένα, τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι, βγάλτε τα αμέσως. Βάλτε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με καρυδόψιχα, σουσάμι και λίγη κανέλα.

6 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αχ! φίλη μου , μου θυμίζεις τις υπέροχες διακοπές που έζησα φέτος στη φίλη μου την Ιουλία, και τα ξεροτήγανα που με κέρασαν και τα λουκουμαδάκια που μου χάρισαν τα άτιμα 1 ολόκληρο κιλό και δεν το χάνψ πια!

Matriga είπε...

Καλησπέρα Αχτίδα!
Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Στα παιδικά μου χρόνια που μεγάλωσα στα Χανιά, μου έφτιαχναν συνέχεια, αλλά τότε ήμουν συφλίδα και δεν είχα ανάγκη. Τώρα ευτυχώς τρώω πολύ σπάνια, γιατί αλλιώς θα ήμουν διπλή :)

D.Angel είπε...

Εεεεε φιλενάδααααα
Τα ξεροτήγανα είναι ξεροτήγανα και οι δίπλες δίπλες!ΔΕΝ είναι το ίδιο! Οι δίπλες στην Κρήτη είναι τα αυγοκαλάμαρα κ όχι τα ξεροτήγανα τα οποία δεν έχουν αυγά και είναι πιο ξερά!
Φιλιά πολλάααααααααααααααααα

Matriga είπε...

Γλυκιά μου Αγγελική, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τη διόρθωσή σου. Το συμπλήρωσα με αναφορά σε σένα ;)
Έχεις διπλή ιδιότητα ειδικού, εσύ! Μια ως βέρα Κρητικιά και άλλη μια ως ζαχαροπλάστισσα! Να είσαι πάντα καλά

Κοχυλένια φιλάκια!

Υ.Γ. Θα ζήσεις πολλά χρόνια! Την ώρα που είδα το σχόλιο σου, ετοιμαζόμουν να σε επισκεφτώ :)

Betty's Cuisine είπε...

δεν υπάρχει Κρητικό φαγητό που να μην με συγκινεί..!

mia maria είπε...

Αχ, ξεροτήγανα! Τέλεια! Θα πάρω δυό τρία γιατί για να τα φτιάξω δε το βλέπω! Βουνό μου φαίνεται!