Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η Monumenta και το έργο της για τη σωτηρία του παλιού 401

To πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην οδό Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά σύνολα της Αθήνας. Έντεκα στρέμματα με 15 λιθόκτιστα κτίρια του τέλους του 19ου αιώνα και αιωνόβια δέντρα αποτελούν όαση μέσα στην πυκνοδομημένη πόλη.

Το μέλλον του μοναδικού αυτού χώρου, που ανήκει στην Εκκλησία, είναι αβέβαιο. Το 2003 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε μόνο 3,5 κτίρια ως διατηρητέα μνημεία! Μια απόφαση που ευτυχώς δεν έχει υπογραφεί από κανέναν Υπουργό Πολιτισμού. Η τύχη του πρόκειται πάλι να κριθεί σύντομα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η MOnuMENTA http://www.monumenta.org/ δημιούργησε ένα blog για να ενημερώσει τον κόσμο για το μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 20 αιώνα, αλλά συγχρόνως και για να καλέσει όσους ενδιαφέρονται να υπογράψουν για τη σωτηρία του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
Πάνω από 2.100 ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.petitiononline.com/001Mon/petition-sign.html, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να μην συναινέσουν στην καταστροφή αυτής της όασης στην καρδιά της τσιμεντούπολης που ζούμε. Ας κάνουμε τη διαφορά με την υπογραφή μας!

7 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Την υπογραφή μας τη βάλαμε, αλλά διαφορά δεν ξέρω αν θα δούμε.
Φαντάσου ότι αν η εκκλησία έδινε στο κράτος λιγότερο από το 1/4 της περιουσίας της θα είχαμε ξεχρεώσει και θα ευημερούσαμε!!
Οπότε άστα μην τα θυμηθώ και αρχίσω..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

Matriga είπε...

Καλημέρα Αστροσυμμορίτη
Δεν ξέρω, σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά η MOnuMENTA με την δραστηριότητά της κατάφερε να σώσει αρκετά κτίσματα μέχρι σήμερα. Καταγράφονται στο site τους. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων και αυτοί και όσοι υπέγραψαν καταγγέλλοντας, γιατί χωρίς υπογραφές στην Ελλάδα δεν κινητοποιούμαστε. Πρώτα υπέγραψα και μετά έβαλα την ανάρτηση, γιατί σίγουρα δεν αρκεί η μετάδοση μιας είδησης, αλλά η συμμετοχή μας σε ένα αγώνα.
Όσο για την εκκλησία, ότι και να πούμε είναι λίγο... Εκτός από την οικονονία, Θα σώζονταν πολλοί άρρωστοι και δεν θα υπήρχαν ράντζα κ.α. πολλά.
Καλό μήνα!

mia maria είπε...

Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι! Καλό απόγευμα!

Vassilis είπε...

υπογράψαμε για το 401 και κάρτα στείλαμε στον Υπουργό για τα μνημεία της Νάξου.

Matriga είπε...

Big mama,
εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και επλίζουμε, όπως πάντα!
Καλό μήνα :)

Matriga είπε...

Bασίλη,
να είσαστε καλά και συ και η Άσπα. Mπράβο!
Καλό μήνα :)

korinoskilo είπε...

ποσες τετοιες εκτασεις ανεκμεταλευτες....

και αυτον η εκκλησια?!!!

ρε τι παθαμε!!!

καλημερα