Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Άραγε, το νέο εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας είναι απαραίτητο και τι επιπτώσεις έχει;

Χθες, το απόγευμα επισκέφτηκα τους συγγενείς μου, που είχα να δω καιρό. Οι ανηψιές μου, που είναι 14 και 16 ετών ήταν εκεί και ξαφνιάστηκα, από το πόσο πολύ είχαν μεγαλώσει από το Ιούνιο. Γυναίκες μου φάνηκαν. Χαριτολογώντας είπα πως σε λίγο καιρό θα πρέπει να επισκεφτούν και γυναικολόγο και ότι πλησιάζει το τέλος του παιδιάτρου. Τότε, η μητέρα τους ανέφερε πως ήδη ο γυναικολόγος της σύστησε να κάνουν και οι δύο το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας. Εκείνη, όπως είναι φυσικό έχει θορυβηθεί από το άκουσμα του θανάτου μιας 14χρονης στην Μεγάλη Βρετανία μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Σήμερα, μπήκα λοιπόν για να το ψάξω και διάβασα πως ο θάνατος της μικρής μαθήτριας οφειλόταν σε κακοήθη όγκο στην καρδιά και δεν είχε καμία σχέση με τον εμβολιασμό. Στην Βρετανία τα κορίτσια εμβολιάζονται από 12 ετών και γενικότερα στην Ευρώπη η έγκριση για το Cervarix είχε δοθεί από το Σεπτέμβριο του 2007. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Όμως, να έχετε υπόψη σας, ότι εάν η διαδικασία του εμβολιασμού και για το Gardasil και για το Cervavix δεν γίνει σωστά, είναι πιθανό να υπάρξουν παρενέργειες, όπως ναυτία και ζαλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και φυσικά, ζητήστε να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας.

UPDATE:
Εδώ και μια δεκαετία, οι ειδικοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ένας ιός, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή πιο σύντομα HPV (Human Papilloma Virus). Η μετάδοση του γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών. Γι' αυτό το λόγο, ακόμη και το προφυλακτικό, αν και μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV, δεν προστατεύει απόλυτα.

Οι μολύνσεις από τον ιό είναι συχνότερες τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής δραστηριότητας, τότε που είναι πιο συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Άλλωστε, ο τράχηλος της μήτρας των νεαρών γυναικών είναι πιο ευάλωτος σε μικροτραυματισμούς που ευνοούν την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Συνεπώς, έχει κρίσιμη σημασία ο εμβολιασμός όλων των κοριτσιών στην ηλικία των 12-15 ετών, με ιδανικότερη την ηλικία μεταξύ 12-13 ετών, όπου παραμένει ακόμη η επαφή με τον παιδίατρο, ο οργανισμός ανταποκρίνεται καλύτερα στους εμβολιασμούς και οι έφηβοι καθοδηγούνται ευκολότερα από τους γονείς τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι το εμβόλιο δεν υποκαθιστά το τεστ Παπανικολάου, καθώς προλαβαίνει το 75% των περιπτώσεων καρκίνου. Απλά, το συμπληρώνει!

Στη χώρα μας το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εμβολιασμό κοριτσιών και νεαρών γυναικών ηλικίας 12-26 ετών.

Η συνεχής και αξιόπιστη ενημέρωση θα συμβάλει στο να υπερνικηθούν όλες οι τυχόν επιφυλάξεις και προβληματισμοί που καθυστερούν την εφαρμογή ενός εμβολίου, πως παγκοσμίως χαρακτηρίζεται ως λαμπρό επίτευγμα για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που πλέον είναι αντιμετωπίσημος!

3 σχόλια:

ELENI είπε...

ενα θα πω ....η προληψη σωζει ζωες!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Εγώ τώρα γιατί δεν πολυπιστεύω ολα αυτά; προχθες στις ειδήσεις ειδα για το εμβόλιο της γρίππης το απλό που είχε επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα μιας νέας κοπέλας με αποτέλεσμα να γίνει ένα αλλοπρόσαλο άτομο.Πιστεύω οτι ο σωστός και συστηματικός έλγχος της γυναίκας ανά τακτά διαστήματα προλαβαίνει πολλά.

ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ είπε...

Δεν ειναι για τον καρκινο μητρας.....ειναι για τον τραχηλο.....που αν κανεις τεστ παπ οπως πρεπει και στα χρονικα διαστηματα...προλαβαινεις τον ιο με μια θεραπευτικη επεμβαση......
Οσο για το εμβολιο ας μην βιαζονται οι μικρες "κυριες" μεχρι τα 26 εχουν περιθωρια......αλλα το να επισκεπτοντε τον γυναικολογο τους αν εχουν σεξουαλικες επαφες ειναι μελημα τους......2 φορες τον χρονο τουλαχιστον για ενα ελεγχο ρουτινας......και φυσικα αν συμβει κατι εκτακτα αμεσως να πηγαινουν.....
Εχω προσπωπικη εμπειρια και ειμαι και μες στα πραγματα...μην βιαστειτε μαμαδες.....
Αυτα....:)))
Καλο βραδυ Μαρακι!!!