Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ξέρετε ότι τα βραστά καρότα παχαίνουν περισσότερο;

Σε περιόδους δίαιτας, σας συμβουλεύω να τρώτε ωμά καρότα και αποφεύγετε τα βραστά που σας παχύνουν περισσότερο. Aυτό συμβαίνει, επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν, όταν βράζουν αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί - αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης. Στη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πουρέ πατάτας, που είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σας απ' ό,τι οι βραστές πατάτες.

Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι τα καρότα είναι πιο ωφέλιμα όταν έχουν βραστεί ελαφρά στον ατμό, παρά όταν είναι ωμά. Και αυτό γιατί τα καρότα περιέχουν σημαντικές ποσότητες από διατροφικές ίνες, που συχνά παγιδεύουν την βήτα-καροτίνη. Ένα ελαφρό βράσιμο του καρότου βοηθά στο να ελευθερωθεί η καροτίνη από τα ινώδη κύτταρα και να γίνει πιο απορροφήσιμη απ' τον οργανισμό, ειδικά όταν συνοδεύεται με μικρή ποσότητα λιπαρών ουσιών (π.χ. ελαιόλαδο). Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η παρουσία αντιοξειδωτικών μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί μετά από 5 λεπτά βρασμού.

Επίσης, μια γενναία ποσότητα ψιλοκομμένου καρότου είναι must κατά το μαγείρεμα των οσπρίων, γιατί τα όσπρια γίνονται πιο ευκολοχώνευτα. Αυξήστε λοιπόν, την ποσότητα των καρότων.

4 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εμένα πάντως τα καροτάκια, μόνο ωμά μου αρέσουν!
Φιλάκια, καλό βράδυ Μαράκι!!

Matriga είπε...

Καλημέρα Έλενα μου! Εγώ τα τρώω όπως να είναι.
Φιλιά πολλά :))

Maria B. είπε...

κοιτα τι μαθαίνει κανείς !! δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ !!

να σαι καλά Μαρακι μου !! φιλια πολλά - πολλά

Matriga είπε...

Μαρία μου να είσαι καλά!
Καλή σου μέρα και πολλά φιλάκια!