Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Χουνκιάρ μπεγεντί

Το Χουνκιάρ Μπεγεντί ανήκει στους πρωταγωνιστές της Πολίτικης Κουζίνας. Η πρώτη ιστορία για το πως και πότε πρωτοφτιάχτηκε, λέει πως η έμπνευση ήρθε γύρω στα 1630, στις υπερσύγχρονες κουζίνες του Σουλτάνου, όταν οι σεφ σπάγανε το κεφάλι τους για το τι, να μαγειρέψουν πάλι! Η δεύτερη, θέλει τη γυναίκα του Ναπολέωντα Γ', Αυτοκράτειρα Ευγενία, να επισκέπτεται το Τοπ Καπί στα μέσα του 19ου αιώνα και να το παραγγέλνει. Άγνωστο το πώς της ήρθε να ζητήσει κρέας με πουρέ μελιτζάνας. Γεγονός πάντως είναι, πως ο Σουλτάνος όταν έφαγε το πιάτο ευχαριστήθηκε τόσο, που οι σύγχρονοί του βάφτισαν τη συνταγή "ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε" = Hünkar Beğendi.

Η αρχική συνταγή φτιάχνεται με αρνάκι, αλλά και με το μοσχαράκι είναι λουκούμι. Η παρασκευή του πιάτου δεν είναι δύσκολη, αλλά θέλει μεράκι, γιατί σημασία στο χουνκάρ ή χιουνκιάρ έχει να είναι καλοψημμένο το κρέας (στα όρια να καεί), οι μελιτζάνες να είναι καρβουνοκαπνισμένες και το βούτυρο να μην είναι φυτικό.

Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι κιλότο ή σπάλα σε μερίδες
5 μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μπαχάρι σε κόκκους
2 φύλλα δάφνης
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα βούτυρο
Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και ρίχνουμε το μπαχάρι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας. Προσθέτουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι ολόκληρο, φύλλα δάφνης, λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει. Ψήνουμε τις μελιτζάνες καλά μέχρι η σάρκα τους να λιώνει - αν είναι δυνατόν στα κάρβουνα, γιατί η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί να έχουν μια δόση κάπνας στη γεύση- τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις αλέθουμε. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού για να διατηρηθούν λευκές και τις αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, χωρίς να κάψει, αδειάζουμε τον πουρέ ανακατεύοντας συνεχώς, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε πυρύμαχο σκεύος, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε μέσα το κρέας με τη σάλτσα του. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρετε την κρέμα και δίπλα το κοκκινιστό κρέας, πάντα ζεστό.

Η συνταγή είναι του Ανδρέα Γάβρη.

13 σχόλια:

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Δεν έτυχε να το δοκιμάσω... αλλά τώρα με τη συνταγή θα το φτιάξω μόνη μου! Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει τέλειο...
Καλό βράδυ!

Matriga είπε...

Stavrouleza
Καλησπέρα. Το συγκεκριμένο ούτε εγώ το έχω φτιάξει, αλλά το έχω φάει. Έχω φίλους από την Πόλη και μου αρέσει η Πολίτικη κουζίνα. Καλή επιτυχία!

Καλό σου βράδυ και φιλιά

γαστεροπλήξ είπε...

τι παθαίνω βραδιάτικα!! αγαπημένο φαγάκι, μα τέτοια ώρα τέτοια λόγια, καταστράφηκα, πρέπει να κόψω τις βραδινές επισκέψεις, ιδιαίτερα όταν η αναρτηση είναι "μαγειρική"!!!!

Matriga είπε...

Γαστεροπλήξ,
χα χα χα
χαίρομαι που είσαι εδώ,
έστω και αν παχαίνεις με το πνεύμα ;-)
Έτσι μας το κάνεις και συ! lol
Πολλά φιλιά καλή μου φιλενάδα
Καληνύχτα :)

Εφη είπε...

εγω τελικα τι θα κανω ; μου λετε; που θελω ολα να τα μαγειρευω και ολα να τα τρωω; μαλλον θα πρεπει να κλεισω εντελως το λαπτοπ για να μην παρασυρομαι απο τις συνταγες σας. στο τελος δεν θα χωραω να περασω απο την πορτα. και ειναι και αρκετα μεγαλη.
καληνυχτα στις μαγειρισσες .

Vasiliki Rimpa είπε...

Ωραία συνταγή μικρούλαμ ου ...αλλά εγώ μια φορά επιχείρησα να τη κανω ...και πήγε στράφει η μελιτζάνα ...κάτι δνε έκανα σωστά ...κάτι το ξανθό ....κάτι το άγχος διότι ήταν για αντρική παρέα...

Νοστιμότατο πιάτο...

φιλάκια πολλά

jacki είπε...

Αυτή τη φορά και από τον τίτλο ήξερα ότι θα βρω φαγητό και μάλιστα ήξερα και τι φαγητό..
Όχι με αρνάκι δε θα το έτρωγα.. αλλά με μοσχαράκι είναι.. μούρλια.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Με το που σε διάβασα έτρεξα στο ψυγείο..
Τουλάχιστον για ένα πουρέ μελιτζάνας..Μελιτζάνες γιόκ. Γι'αυτό το πρωϊνό ξύπνημα σήμερα Ηδη ψήνονται..Και μια συμβουλή άν επιτρέπεις.Δοκίμασε αντι για κρέμα γάλακτος μια ελαφριά μπεσαμέλ(χωρίς αυγά και τυρι)
Δοκιμασμένο!!!
Καλή σου μέρα!

korinoskilo είπε...

μιαμ!!

προτειμω να παω ισταμπουλ να το φαω εκει ;)


τηνκαλημερα μου

Lila Xagorari είπε...

Λατρεύω αυτές τις συνταγές! Οι δε μελιτζάνες είναι αδυναμία τρελή!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Πάντα τραβούσαν την προσοχή οι συνταγές του Ανδρέα Γάβρη.
Στο εστιατόριο του προσφέρει πολύ μεγάλη ποικιλία και με διάφορες "ευρεσιτεχνίες".
Εννοείται ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα το "χουνγκιάρ" το κάνουμε νοστιμότερο απ'ότι στην Τουρκία.
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη

Μυστικό Μονοπάτι είπε...

Έχω δοκιμάσει να το φτιάξω!!! Μικρή όμως μαζί με την γιαγια μου ( αυθεντική συνταγή μια που η καταγωγή είναι από μικρά ασία!!!) Είναι καταπληκτικό φαγητό και αξίζει να το δοκιμάσετε όλοι/ες!!!!

"Μυστικά" φιλιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Ααααχ!...
Κι εγώ τη γιαγιά από τη Μικρασία θυμήθηκα τώρα!!!
Αν πάντως λατρεύετε τα εξωτικά και νόστιμα πιάτα, έχει πολλές συνταγές εδώ, που μερικές είναι πραγματικά πεντανόστιμες, όσο κι αν μας ξενίζουν στην αρχή τα υλικά τους!..