Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ξέρετε τι είναι η σφέλα;

H σφέλα (σφέλλα) ή τυρί της φωτιάς είναι ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται στη Μεσσηνία από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Σφέλλα στην τοπική διάλεκτο σημαίνει λουρίδα. Μοιάζει πολύ με τη φέτα, αλλά έχει πιο πικάντικη γεύση. Διατηρείται στην άλμη και γι' αυτό σας προτείνω να το βάλετε αντί φέτας σε πίτες, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσετε αλάτι, επειδή είναι αρκερά αλμυρό τυρί. Φυσικά, τρώγεται ωμό περιχυμένο με λάδι και ρίγανη ως μεζές για μπύρα ή ούζο.

Προσωπικά, σας το προτείνω ψητό, είτε στο φούρνο, είτε στη σχάρα, σε αλουμινόχαρτο (Μπουγιουρντί). Αφού αλείψουμε την εσωτερική βάση με ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο επάνω μέρος του τυριού ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και κατόπιν κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πυραμίδα.
Αν πάλι, δεν είστε της υγιεινής διατροφής και το προτιμάτε τηγανιτό, βουτήξτε το σε κουρκούτι και βάλτε το στο τηγάνι με καυτό λάδι.

Όμως, αν φτιάχνετε στραπατσάδα, σας βρήκα μια όμορφη πρόταση εδώ.

Καλή σας όρεξη!

11 σχόλια:

jacki είπε...

Στην αρχή διάβασα σεφταλιά..
Λέω πάλι φαγητό θα μας πει αυτή..
Μετά διαβάζω σφέλα..
Λέω ουφ το γλυτώσαμε το φαγητό.
(δεν την ήξερα το ομολογώ)
Αλλά που;
Πάλι μου άνοιξες την όρεξη..
Καλά δε με λυπάσαι άρρωστη γυναίκα;

D.Angel είπε...

Ιδέα δεν είχα!
Χα χα χα
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα φιλενάδα!

matriga είπε...

Jacki μου
καλή σου εβδομάδα.
χα χα χα Με έκανες και γέλασα!
Άρρωστη δε λες τίποτα. Δεν έχω έμπνευση να γράψω για κάτι άλλο, αλλά ούτε και να μαγειρέψω ;-)
Φιλάκια πολλά!

matriga είπε...

Αγγελική μου,
να είσαι καλά.
Τι Καλαματιανή θα ήμουν αν δεν σας έγραφα τα ντόπια προϊόντα μας; lol
Πολλά φιλάκια xx

AERIKO είπε...

Μπουγιουρντι :))))

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Πεθαίνω για τυριά.
Εχω εξάρτηση από όλα εκτός από το ροκφόρ.
Αυτό δεν το ήξερα και πάω Βασιλόπουλο σε μισή ώρα να δω και θα σου πω.
Α! Καλή εβδομάδα.

cook είπε...

να που βρεθηκαμε και συντοπιτισες!...ως γεννημα θρεμμα της Μεσσηνιας(Κυπαρισσια),γνωριζω καλα τη σφέλα...αν και δεν ειμαι απο αυτους που την προτιμουν...εκεινοι ομως που αγαπουν την πικαντικη σκληρη φέτα,σίγουρα θα την αγαπήσουν.... ταιριάζει επισης και με κοκκινιστες χυλοπίτες

matriga είπε...

Αερικό,
ευχαριστώ για την επισήμανση για το μπουγιουρντί. Το πρόσθεσα σε παρένθεση ;)

Φιλιά

matriga είπε...

Αστροσυμμορίτη,
περιμένω τις εντυπώσεις σου. Σε προειδοποιώ όμως ότι είναι αλμυρούτσικο :)

Φιλιά

matriga είπε...

Cook,
όχι μόνο κατάγομαι από την Καλαμάτα, αλλά είμαι και Διδυμάκι σαν εσένα ;)

Φιλιά

big mama είπε...

Τα αλμυρά τυριά είναι τα αγαπημένα του καλού μου! Έχουμε φάει μπουγιουρντί με σφέλα και ακόμα το θυμάται!