Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Lollipop... τo φετίχ μου ;)

Η ιδέα για το πρώτο γλειφιτζούρι γεννήθηκε όταν οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιμοποίησαν ένα ραβδάκι, για να συλλέξουν το μέλι από τις κυψέλες των μελισσών.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Άραβες, Κινέζοι και Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν γλυκά από φρούτα και καρπούς, τα καραμέλωναν με μέλι και για να τα τρώνε ευκολότερα, τα ενσωμάτωναν σ' ένα ραβδάκι.

Το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, η ζάχαρη ήταν μια πολυτέλεια ιδιαίτερα ακριβή, που την χαίρονταν μόνο οι ευγενείς και οι πλούσιοι. Για να διαρκέσει περισσότερο η απόλαυση, έβρασαν τη ζάχαρη και δημιούργησαν την καραμέλα. Ολοκλήρωναν την επεξεργασία του γλυκού από σκληρή καραμέλα χρησιμοποιώντας ραβδάκια και λαβές.

Τον 17ο αιώνα, η ζάχαρη υπήρχε πια σε αφθονία, η καραμέλα έγινε η αγαπημένη λιχουδιά όλων και, για να καταναλώνεται πιο εύκολα, πρόσθεσαν ένα ξυλαράκι. Το γλειφιτζούρι είναι πια γεγονός!!!

Το γλειφιτζούρι, ή lollipop κατά τους Άγγλους, άρχισε να πουλιέται στους δρόμους του Λονδίνου την εποχή του Καρόλου Ντίκενς. Λέγεται, μάλιστα, ότι οφείλει το όνομά του στους πλανόδιους πωλητές. Άλλες πηγές θεωρούν ότι το γλειφιτζούρι το επινόησε ο George Smith το 1908, βαφτίζοντάς το, μάλιστα, με το όνομα του αγαπημένου αλόγου του στον ιππόδρομο: Lolly Pop!

Το 1916, ο Samuel Born επινόησε τη μηχανή που αυτόματα μπορούσε να τοποθετήσει το ξυλαράκι στην καραμέλα. Για αυτή την επαναστατική του εφεύρεση, η πόλη του Σαν Φραντζίσκο τον τίμησε με το κλειδί της πόλης.

6 σχόλια:

Vasiliki Rimpa είπε...

γιάμι - γιάμι.....

korinoskilo είπε...

ειδες τι σου κανει το γλυψιμο?:Ρρρρρρ

D.Angel είπε...

τι να σχολιάσω τώρα μου λες;;;
Καλησπέραααααααααααααααα

Matriga είπε...

Καλησπέρα Βασιλική μου.
Τα λιγουρεύεσαι και συ? ;)

Φιλιά και καλό Σ/Κ

Matriga είπε...

Έλενα,
έχω ένα κόλλημα τελικά με τα lollipops...
Λες να θέλω γιατρό για την απεξάρτηση? lol

Καλησπέρεεςςςςςς ;)

Matriga είπε...

Αγγελική μου,
τι να σχολιάσεις; Μα καλά ότι γίνομαι όλο και πιο σουρλουλού τώρα τελευταία... μόνο εγώ το βλέπω? χα χα χα

Φιλάκια ;)