Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ποια είναι ιστορία του προφυλακτικού;


Το προφυλακτικό συνήθως φτιάχνεται από λάτεξ ή πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν τόσο αντρικά όσο και γυναικεία προφυλακτικά, αλλά τα πρώτα είναι πιο διαδεδομένα. Χρησιμοποιείται με σκοπό την αποφυγή εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, όπως η σύφιλη και το AIDS.
Αυτά σίγουρα σας είναι πολύ γνωστά. Όπως φυσικά και το πως χρησιμοποιείται! Ξέρατε όμως, ότι:

1. Το 1564 ο Ιταλός ανατόμος Γκάμπριελ Φαλόπιους σχεδίασε το πρώτο προφυλακτικό. Ήταν μια θήκη από λινό και λάστιχο, δεμένα στην άκρη με μια ροζ λωρίδα. Δοκίμασε την ιδέα του σε περισσότερους από 1.100 άντρες και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, κανένας δεν κόλλησε σύφιλη.

2. Μέχρι το 1840 τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από έντερο ζώων και κύστη ψαριών σε εργοστάσια όπου δούλευαν πάρα πολλά μικρά κορίτσια.

3. Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1700 στο Αμστερνταμ και μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε περάσει και στο Λονδίνο, όπου τα πολυτελέστερα από αυτά πουλούσαν προφυλακτικά σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια και αρωματισμένα.

4. Το 1921 ένας εργάτης στο Οχάιο, ο Αλφρεντ Τρόγιαν, έβαλε το ερεθισμένο μέλος του σε μια λεκάνη με ελαστικό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία προφυλακτικών, την Τρόγιαν, με έσοδα που φτάνουν τα μισά από τα 267 εκατ. Δολάρια της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το μέλος του όμως έμεινε μόνιμα παραμορφωμένο.

5. Στις αρχές του 20ού αιώνα η φεμινίστρια Μάργκαρετ Σάγκερ κατήγγειλε πως τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ανδρική ευχαρίστηση εμποδίζοντας την εκσπερμάτιση. Η Σάγκερ συνελήφθη για τα σχόλιά της, αλλά κάποιες εταιρείες τα πήραν στα σοβαρά και το 1940 κατασκεύασαν προφυλακτικά που εμπόδιζαν εντελώς την εκσπερμάτιση, προκαλώντας έτσι προβλήματα στον προστάτη.

6. Φημολογείται πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε στην Ιαπωνία χιλιάδες προφυλακτικά πολύ μεγάλου μεγέθους με την επιγραφή «Μεσαίο», για να καταρρακώσει το ηθικό του εχθρού.

7. Το 1980 ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Αρνι Γκιοργκόφ συνέδεσε σε μια έρευνά του τη μακροχρόνια χρήση προφυλακτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε παντρεμένες γυναίκες. Η μελέτη του υπάρχει ακόμη στην ιατρική βιβλιογραφία, αν και πολύ συχνά αμφισβητούνται τα αποτελέσματά της.

8. Η πρώτη διαφήμιση για τη «μηχανή που προστατεύει από τα τραύματα της αγάπης» εμφανίστηκε στο «Τάτλερ», στο τεύχος της 12ης Μαΐου 1709. Η πρώτη διαφήμιση για προφυλακτικά στην Αμερική εμφανίστηκε το 1861 στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

9. Με την Κόμστοκ Ακτ του 1873 απαγορεύτηκε στην Αμερική να διακινείται μέσω ταχυδρομείου «άσεμνο και προκλητικό υλικό», με αποτέλεσμα να κατασχεθούν πάνω από 65.000 προφυλακτικά και γιατροί να κινδυνεύουν να φυλακιστούν για δέκα χρόνια, αν ανέφεραν στην αλληλογραφία τους τα προφυλακτικά. Ο νόμος ίσχυσε μέχρι το 1965.

10. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα πολύ ανθεκτικά προφυλακτικά δεν είναι ανθεκτικότερα από τα πολύ λεπτά.

11. Το 1992 ένα προφυλακτικό ηλικίας 180 χρόνων από μεμβράνη ζώου πουλήθηκε από τον οίκο Κρίστις στην τιμή των 5.200 δολαρίων. Ήταν χρώματος ροζ και πάνω του απεικονιζόταν μια καλόγρια που συνέκρινε τρεις ημίγυμνους ιερωμένους λέγοντας «θα πάρω αυτόν».

12. Το 1994 παρουσιάστηκε στην Αμερική το πρώτο προφυλακτικό από πολυουρεθάνη, στοχεύοντας στους χρήστες που είναι αλλεργικοί στο λατέξ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από φαγούρα μέχρι απώλεια αναπνοής, υπέρταση και σοκ.

13. Πρόσφατα μια κολομβιανή εταιρεία προφυλακτικών παρουσίασε το προφυλακτικό-εσώρουχο. Το εσώρουχο έχει μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη που επιμηκύνεται όπως το προφυλακτικό.

14. Μπορεί σήμερα να θεωρείται αυτονόητο το προφυλακτικό μιας χρήσης, αλλά μέχρι το 1930 δεν υπήρχε.

15. Το προφυλακτικό από λατέξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και διατηρεί τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Το προφυλακτικό από λατέξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και διατηρεί τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα"!
...Ντάξει, είπαμε ότι έχουμε καλά προσόντα αλλά τι να το κάνω το 800%! μην είμαστε και ψεύτες...χαχαχα!