Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μοιάζουν με τα κατοικίδια τους οι ιδιοκτήτες σκύλων ?!?!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά για κάποιο μυστηριώδη λόγο οι άνθρωποι που έχουν σκύλο στο σπίτι τους, έχουν μια τάση να μοιάζουν με το αγαπημένο τους ζώο, κάτι που οι άλλοι άνθρωποι γύρω τους μπορούν να διακρίνουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη "μοιάζει με το σκύλο του". Όμως -προς αποφυγή παρεξηγήσεων!- αυτή η ομοιότητα είναι κατά βάση επιδερμική και δεν αφορά την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση.

Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να ταιριάξουν φωτογραφίες τριών ειδών σκύλων (κανίς - λαμπραντόρ - μπουλ τεριέ) με φωτογραφίες ανθρώπων και ο βαθμός επιτυχίας ήταν περίπου 60%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από το αναμενόμενο τυχαίο ποσοστό (33%). Η έρευνα έγινε από τον δρα Λανς Γουόρκμαν του πανεπιστημίου του Μπαθ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με την Telegraph.

Η ομοιότητα επεκτείνεται σε διάφορα χαρακτηριστικά, όπως τα ρούχα που φοράνε οι ιδιοκτήτες, η έκφρασή τους και η σωματική τους διάπλαση. Μια ερμηνεία είναι ότι αν κάποιος είναι αθλητικός τύπος, δεν θα φοβηθεί να αποκτήσει ένα μεγαλόσωμο σκύλο, ενώ αν είναι αγύμναστος και μικροκαμωμένος, θα προτιμήσει ένα κανίς που πιστεύει ότι δεν θα χρειάζεται την ίδια καθημερινή άσκηση με ένα λυκόσκυλο.

Η έρευνα πάντως, δεν βρήκε να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα του ιδιοκτήτη με τη ράτσα του σκύλου του, συμπεραίνοντας ότι η ομοιότητα είναι μάλλον επιφανειακή! Έτσι, ο δρ Γουόρκμαν προειδοποίησε πως, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των εθελοντών του πειράματος, οι άνθρωποι συχνά παρεξηγούν την προσωπικότητα των ανθρώπων, τείνοντας να της αποδώσουν ανύπαρκτα χαρακτηριστικά, μόνο και μόνο επειδή αυτά ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη ράτσα του σκύλου. Για παράδειγμα, όσοι είναι ιδιοκτήτες ενός μικροσκοπικού κανίς, θεωρούνται πιο ευγενικοί και μαλακοί άνθρωποι, ενώ όσοι έχουν μπουλ τεριέ, αντιμετωπίζονται συχνά από τους γύρω τους ως λιγότερο έξυπνοι, χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να ισχύει όντως.

Εν ολίγοις, η έρευνα δείχνει ότι -παρά τις όποιες εξωτερικές ομοιότητες- δεν πρέπει να κρίνει κανείς κάποιον από το σκύλο του, αν και συχνά -υποσυνείδητα- συμβαίνει ακριβώς αυτό. Η μελέτη εξάλλου διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο ευχάριστοι και "ωραίοι" τύποι σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: