Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ταλαγάνι Μεσσηνίας & Ελαιόλαδο βασιλικού

Το Ταλαγάνι Μεσσηνίας είναι ένα χειροποίητο, αυθεντικό ντόπιο τυρί σχάρας. Φτιάχνεται σε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Αποστόλου, στους Γαρλαλιάνους Μεσσηνίας, αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.

Είναι ιδανικός μεζές για τη σχάρα και το τηγάνι. Το σερβίρετε με ελαιόλαδο βασιλικού. Δοκιμάστε το, ψητό πάνω σε φρέσκια, πράσινη σαλάτα, με το ουζάκι σας ή το κρασί σας, αλλά και λιωμένο μέσα σε πάστα και ρύζι. Ακόμα και με φρέσκα φρούτα μπορείτε να το δοκιμάσετε, ειδικά το καλοκαίρι. Μπορείτε να το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
.
Λάδι βασιλικού: 1 λίτρο ελαιόλαδο & 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
Πλένετε το βασιλικό και τον σκουπίζετε καλά. Βάζετε ένα από τα δυο μέσα σε μπουκάλι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Το κλείνετε πολύ καλά σε δροσερό και σκιερό μερός για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το που και που. Μετά από 2 εβδομάδες ανοίγετε το μπουκάλι σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο προς χρήση.
.
Ταλαγάνι Μεσσηνίας με φιλετάκια μόσχου,
ριζότο μανιταριών και πιπεριές Φλωρίνης
.
Υλικά για 4 άτομα:
200 γρ. Ταλαγάνι Μεσσηνίας
700-800 γρ. φιλετάκια μόσχου
200 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
250 ml ζωμού μόσχου
2 πιπεριές Φλωρίνης σε λάδι
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά (στεγνά)
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο
1 πράσο, καθαρισμένο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο βασιλικού για τη μαρινάτα και 1-2 κουταλιές για το σοτάρισμα
20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
αλατοπίπερο
.
Εκτέλεση:
Kόβετε τις πιπεριές Φλωρίνης στα 2 και τις μαρινάρετε μαζί με το κρέας για 4-5 ώρες στο 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο βασιλικού.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος. Ρίχνετε το λευκό κρασί και στη συνέχεια το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε και τέλος προσθέτετε το βούτυρο.
Βάζετε και το κρέας στο σκεύος με τα προηγούμενα υλικά και το αφήνετε να ψηθεί όσο θέλετε, αλλά προσέχοντας να σας μείνει σάλτσα.
Στο μεταξύ σ' άλλο τηγάνι, ψήνετε ελαφρά τις πιπεριές Φλωρίνης. Κόβετε το Ταλαγάνι σε 2 στρογγυλές φέτες και τις ψήνετε χωρίς λάδι 2'-3' από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά τις κόβετε στη μέση.
Βράζετε το ριζότο, αντικαθιστώντας, αν θέλετε, το νερό με επιπλέον ζωμό κρέατος για να νοστιμίσει πιο πολύ. Ο καλός μου δεν το τρώει χωρίς ζωμό!
Bάζετε στο πιάτο το ριζότο για βάση, από πάνω μοιράζετε τα φιλετάκια με τη σαλτσούλα τους, στη συνέχεια βάζετε από μια φέτα πιπεριά Φλωρίνης και τέλος, ένα κομμάτι Ταλαγάνι Μεσσηνίας.
.
Καλή σας όρεξη!
...γιατί εμείς στην Καλαμάτα, ξέρουμε από καλό λάδι, αλλά και από εξαιρετικά τυριά ;-)

10 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Έχω φάει ταλαγάνι ψητό στη σχάρα και ήταν λουκούμι. Το έχω δει και στο σ/μ αλλά ακόμα δεν έχω αγοράσει. Με τα φιλετάκια όμως που είδα μάλλον θα τρέξω!

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

ΜΠΡΑΒΟ KAI για ενα αλλο λογο πρωωθειται ντοπια προιοντα
καταγωγη και εγω πελοπονησιος
ναυπλιωτης γαρ

Ευρύνοος είπε...

matriga

έγραψες!!

πού το ανακάλυψες θηρίο;

το φτιάχνω με λίγο λάδι στο τηγάνι και δέν παίζεται...

σάμπως έχω στο ψυγείο ένα..
τί λές; θα το μοιραστούμε;)

καλησπέρες!

jacki είπε...

Έλα ρε πάλι..
Θα γίνουμε παχύσαρκοι αν σε παρακολουθούμε..
Γιάμι γιάμι.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δεν το έχω πετύχει πουθενά ακόμη, μόλις βρω θα το δοκιμάσω αμέσως, δελεάστηκα η γυναίκα, είμαι και επιρρεπής

Matriga είπε...

Γαστεροπλήξ,
θα το βρεις στο Μασούτη.Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια πολλά!

Matriga είπε...

Jacki,
πολύ πλάκα έχεις!
Εκεί στη Θεσ/κη είσαστε άπαιχτες.
Άντε να δούμε πότε θα γνωρίσω εσένα
και το Κορινόσκυλο ;)
Καλό σου βράδυ!

Matriga είπε...

Ευρύνοε,
Τώρα δηλαδή το ετοίμασες για τη γυναίκα σου;
Χαίρομαι που το ξέρεις, γιατί εγώ επειδή είμαι από την Καλαμάτα το έχω φάει εκεί και μου άρεσε.

Φιλιά και καλή χώνεψη ;)

Matriga είπε...

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ
Eυχαριστώ. Πάντα μου άρεσε να πηγαίνω σε καταστήματα με ντόπια προϊόντα - ειδικά τυριά - όταν επισκεφτόμουν την επαρχία.
Δεν πάω ποτέ χωρίς να φέρω κάποιο τοπικό προϊόν για να το δοκιμάσω.
Το Ναύπλιο με μαγεύει κάθε φορά που πάω!

Καλό σου βράδυ

Matriga είπε...

Λίλα μου,
περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου ;)
Καλή σου νύχτα και φιλιά