Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

«Ανοίγει τα φτερά του» το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος

moz-screenshot Ύστερα από έρευνες έξι ετών, ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ παρουσιάζει σήμερα στη Ζυρίχη ενώπιον 800 προσκεκλημένων το πρώτο αεροσκάφος, το Solar Impulse, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.
"Αν ένα αεροσκάφος είναι σε θέση να πετά, νύχτα και μέρα, χωρίς καύσιμα, κινούμενο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ας μην έλθει μετά κανείς να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να γίνει το ίδιο και με τα αυτοκίνητα", τόνισε στην ανακοίνωσή του, ο Μπερτράν Πικάρ που είχε την ιδέα για την κατασκευή ενός τέτοιου αεροσκάφους.
Το πρωτότυπο παρουσιάζεται σήμερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντίμπεντορφ, σε προάστιο της Ζυρίχης και προγραμματίζεται δοκιμαστική πτήση του στην Ελβετία φέτος, ενώ η πρώτη νυκτερινή πτήση αναμένεται εντός του 2010.
Μία ομάδα 70 ατόμων εργαζόταν επί έξι χρόνια προκειμένου. Απαιτήθηκαν εργασίες έξι ετών προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή του αεροσκάφους από ίνες άνθρακα, ενώ το μήκος του είναι αντίστοιχο με αυτό του Airbus A340 (63,40 μέτρα) και το βάρος του είναι ίσο με εκείνο ενός αυτοκινήτου (1.600 κιλά).
Στις επιφάνειες άντωσης του αεροσκάφους είναι τοποθετημένες 12.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες, ώστε να δίνουν κίνηση σε τέσσερις κινητήρες ισχύος 10 cv ο καθένας και να τροφοδοτούν τις μπαταρίες πολυμερών λιθίου βάρους 400 κιλών.
Μάλιστα, οι δημιουργοί του στοχεύουν σε τρία χρόνια να είναι μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου, σε πέντε πτήσεις των πέντε ημερών η κάθε μία.

3 σχόλια:

THANASIS MAKEDONAS είπε...

αν μπορει να πεταξει αεροπλανο μπορει να βγαλουν και αυτοκινητο που εχουν βγαλει αλλα δεν ειναι τοσο λειτουργικο.και αυτο γιατι δεν αφηνουν.τα μεγαλα συμφεροντα του πετρελαιου.

korinoskilo είπε...

ειμαι περιεργη να δω αν το πουν στις ειδησεις!!

καλησπερες

(δεν ειμαι διακοπες.. η κορινα ειναι ... εγω πιζω )

D.Angel είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα φιλενάδα!Φιλιά πολλά