Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η Γρίπη

Η πανδημία της νέας γρίπης είναι γεγονός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ιός εξαπλώνεται διηπειρωτικά και παρουσιάζει εμμένουσα μετάδοση από άτομο σε άτομο. Κι αυτό σημαίνει πανδημία. Και αυτό έχει συμβεί.
Πανδημία, όμως, ΔΕΝ σημαίνει πως υπάρχει κάποια μεταβολή στην συμπεριφορά του ιού ή στην βαρύτητα της νόσου. Απλώς, ο όρος τονίζει τη διασπορά του ιού σε παγκόσμια κλίμακα.
Η γρίπη, ως νόσημα, είναι απρόβλεπτη. Το τι θα συμβεί στο μέλλον και πώς θα συμπεριφερθεί ο νέος ιός Η1Ν1 και η Νέα Γρίπη, που αυτός προκαλεί, δεν το γνωρίζουμε.
Και ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, που οδηγεί σε πιθανολογήσεις και ενδεχόμενα. Όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε, εκ των προτέρων, τι θα συμβεί (είναι ανθρώπινο). Όμως, απλά και ξερά δεν μπορούμε να το ξέρουμε. (Είναι εξ ίσου ανθρώπινο). Και η Κασσάνδρα που προέβλεπε το μέλλον δεν γινόταν πιστευτή.
Δεν πρόκειται για μια πανδημία ανάλογη αυτής του 1918. Εν τούτοις, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση, που χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες και από την πολιτεία.
Ο ιός Η1Ν1 είναι εδώ. Και μάλλον ήρθε για να μείνει για ένα διάστημα.

Τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της Νέα Γρίπης είναι παρόμοια από αυτά της Εποχικής Γρίπης. Πυρετός, βήχας, φαρυγγίτιδα, συνάχι, πόνοι στους μύες (μυαλγίες), κρυάδες (φρίκια) κεφαλαλγία, και αδυναμία. Σημαντικός αριθμός αρρώστων παρουσιάζει διάρροια και εμέτους.
Μέχρι τώρα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος εμφανίζεται με ελαφρά μορφή και αυτοϊάται. Εν τούτοις, σε μικρό ποσοστό εμφανίζεται βαριά μορφή της νόσου, που μπορεί να οδηγήσει τον άρρωστο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή και στον θάνατο.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων νέας γρίπης (57%) αφορά άτομα 5-24 ετών. Κάτω από το μισό αυτών των ατόμων (41%), χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία και από αυτά τα περισσότερα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα (71%) αρρώστων με Νέα Γρίπη, που χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία είναι άρρωστοι με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί και έγκυες γυναίκες.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν σχετικά λίγες περιπτώσεις Νέας Γρίπης σε αρρώστους άνω των 64 ετών, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Εποχική Γρίπη.

Αντικειμενική και ψύχραιμη ενημέρωση των πολιτών και εγρήγορση και ετοιμότητα και σχέδιο αντιμετώπισης, για κάθε ενδεχόμενο (από το ευμενέστερο μέχρι το χειρότερο), από την πολιτεία, είναι τα αποτελεσματικότερα όπλα εναντίον του ιού και της Νέας Γρίπης. Αυτό σημαίνει:
1. Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αύξησης των κρουσμάτων.

2. Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μεταβολών στην βαρύτητα της νόσου και στα χαρακτηριστικά του ιού.

3. Ετοιμότητα για αντιμετώπιση μεταβολών στις αντιδράσεις τις κοινωνίας.

4. Ενημερωμένο και Συνειδητό πολίτη, ο οποίος προφυλάσσει τον εαυτό του και τους άλλους:
Καλύπτει με χαρτομάντιλο μύτη και στόμα όταν φτερνίζεται ή βήχει.
Πετάει το χαρτομάντιλο προσεκτικά στα σκουπίδια.
Πλένει τα χέρια του μετά. Και τακτικά.
Αποφεύγει να αγγίζει μάτια, μύτη και στόμα με τα χέρια.
Μένει στο σπίτι του όταν έχει συμπτώματα γρίπης. (Είναι μεταδοτικός μια μέρα πριν και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων).
Δεν ταξιδεύει όταν έχει συμπτώματα γρίπης.
Δεν πηγαίνει, σαν ηλίθιος, εγωιστής, Κολωνακιώτης, σε «πάρτι χοίρων», για να κολλήσει τη νέα γρίπη (στόχος είναι να περιοριστεί η μετάδοσή της, όχι να επεκταθεί).
Δεν χρησιμοποιεί, χωρίς συμβουλή του γιατρού, αντιϊικά φάρμακα.
Για την αντιμετώπιση του πυρετού σε παιδιά και εφήβους ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη ή φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη.

5. Ενημερωμένο πολίτη, που προσφεύγει, αμέσως, σε ιατρική βοήθεια όταν παρουσιαστούν: Πυρετός, φαρυγγίτιδα και βήχας, και συνυπάρχει επίσης καρδιοαναπνευστικό νόσημα, διαβήτης, ανοσοκαταστολή. Ή πρόκειται για έγκυο γυναίκα με τα ιδία συμπτώματα ή παιδί κάτω των 2 ετών.

6. Ενημερωμένο πολίτη, που καταφεύγει αμέσως στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, εάν το ΠΑΙΔΙ του παρουσιάσει:
Γρήγορη ανάσα ή δυσκολία στην ανάσα (ταχύπνοια, δύσπνοια). Μελάνιασμα (κυάνωση) στο δέρμα. Δεν πίνει αρκετά υγρά. Εμφανίζει έντονους και συνεχείς εμέτους. Υπνηλία ή λήθαργο. Έντονο Εκνευρισμό. Σπασμούς. Ελάττωση των δακρύων σε βρέφη. Υποτροπή του πυρετού και χειροτέρευση βήχα, μετά από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

ΕΑΝ ο ΙΔΙΟΣ παρουσιάσει:
Δύσπνοια. Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά. Ξαφνική ζάλη. Σύγχυση. Έντονους ή συνεχείς εμέτους. Ελάττωση των ούρων. Επανεμφάνιση του πυρετού και χειροτέρευση του βήχα μετά από αρχική βελτίωση των συμπτωμάτων.

7. Ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο πολίτη, που είναι προετοιμασμένος για αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητά του ή το σχολείο του.

8. Διάλογο των αρμοδίων Υπουργών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Εκκλησιάς, των Νομαρχών, των Δημάρχων και του επιχειρηματικού κόσμου, για τον χειρισμό της καταστάσεως, δεδομένου ότι είναι πιθανό το πρόβλημα να γίνει οξύτερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Εμβόλιο: Ετοιμάζεται. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό ή μερικώς αποτελεσματικό. Ίσως αργήσει η εμπορική διάθεσή του και η χορήγηση του στον πληθυσμό είναι απόφαση που θα ληφθεί εν καιρώ. Οι παρενέργειές του δεν έχουν μελετηθεί πλήρως.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οι ενδείξεις πως το στέλεχος του ιού στην κοινότητα έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου. Αλλά, με την γρίπη δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει. Έτσι, συνεχίζεται η παρακολούθηση των στελεχών του ιού, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε το ίδιο στέλεχος του ιού το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Θα πρέπει να είναι ενημερωμένος ο Έλληνας πολίτης, πως μπορεί να μην έχουμε το εμβόλιο, όσο γρήγορα το θέλουμε. Μπορεί να μην έχουμε ένα, όσο θέλουμε, αποτελεσματικό εμβόλιο.
Η διαπίστωση της πανδημίας ΔΕΝ θα πρέπει να προξενήσει υστερία, πανικό ή ρωγμές στον κοινωνικό ιστό. Ούτε εφησυχασμό και νεοελληνικό ωχαδελφισμό.
Πρωτίστως, όμως, εκείνο που πρέπει να έχουμε και δεν πρέπει, καθόλου, να χάσουμε, είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η ψυχραιμία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: