Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Κατάθλιψη


Πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες στη ζωή και ο άνθρωπος αντιμετώπιζε τη στενοχώρια, τη θλίψη και την κατάθλιψη. Σήμερα όμως, η κατάθλιψη έχει πάρει μια κυρίαρχη θέση. Οι ψυχίατροι μιλούν για μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, η οποία βέβαια δεν είναι τωρινή. Ο Ιπποκράτης την ονόμαζε μελαγχολία, γιατί πίστευε ότι την προκαλούσε μια αυξημένη ποσότητα μέλανης- μαύρης χολής στο μυαλό του ανθρώπου.

Στη σημερινή εποχή, δυστυχώς, δεν αποζητάμε ριζικές λύσεις στα προβλήματά μας, αλλά τις πρόχειρες, γρήγορες και ανέξοδες. Έτσι, με την ελάχιστη στενοχώρια πηγαίνουμε στο φαρμακείο και προμηθευόμαστε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα καταναλώνουμε ευχάριστα, ακόμη και προληπτικά, προκειμένου να μην κουρασθούμε...να μη ζαλίσουμε το μυαλό μας.

Ο καταθλιπτικός συνήθως διακατέχεται από συναισθήματα βαθιάς λύπης, άγχους, φοβιών, ενοχών, τύψεων και εμμονών. Θέλει να τα έχει καλά με όλους, γιατί δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει καμμία δυσκολία. Διακατέχεται από καταστάσεις ανίας, κόπωσης, απογοήτευσης και δυσφορίας. Μερικές φορές υπάρχουν και τάσεις αυτοκτονίας, πέλαγος ψευδαισθήσεων, φοβερών μειονεξιών και απειλητικών φαντασιώσεων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που σήμερα, όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην εύκολη λύση… τα ναρκωτικά, ώστε να "γλυτώσουν" από τα προβλήματα. Βέβαια, έτσι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, σε άλλα, πιο δύσκολα μονοπάτια, πολύ πιο γρήγορα!

Από κατάθλιψη πάσχουν όσοι «χτυπήθηκαν» από συναισθήματα πλήξης, ανίας, ανικανοποίητου, αίσθηση μη ολοκλήρωσης και απαισιοδοξίας. Η υπέρμετρη και αδικαιολόγητη λύπη, η νοσηρή υπερευαισθησία και η πεσιμιστική διάθεση μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Ακόμη, συντελούν σ' αυτήν η παγερή μοναξιά, ο μεγάλος φόβος και η βαθιά έλλειψη ουσιαστικού νοήματος ζωής…

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε, ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Επίσης, η βαρύτητα της κατάθλιψης ποικίλλει. Εμφανίζεται σε πολλές μορφές και αρκετές φορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή διάγνωση. Όταν υπάρχει κατάθλιψη το άτομο συχνά πιστεύει ότι τίποτα δεν μπορεί να τον βοηθήσει και ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει ποτέ. Τα συμπτώματα τις κατάθλιψης δεν είναι πάντα τα ίδια για όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να διαφέρουν στην στη συχνότητα, στη διάρκεια, άλλα και στην ένταση της εμφάνισής τους. Επίσης, μπορεί κάποιος να εμφανίζει συμπτώματα που σε άλλους να μην υπάρχουν καθόλου.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι πολύ σημαντική, γιατί η νόσος μπορεί να επηρεάσει εκτός από το άτομο, την οικογένειά του και τη δουλειά του. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η τα συναισθήματα αυτά δεν αλλάζουν, όμως η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι εφικτή και πιο εύκολη, αν διαπιστωθεί έγκαιρα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων κατάθλιψης πριν αναπτυχθεί η νόσος, μπορεί να βοηθήσει έτσι, ώστε με την κατάλληλη διαχείριση να παραμείνει σε ελαφρά μορφή. Σας μιλάω εκ πείρας…

Συμπτώματα:

Εξάντληση, αδυναμία
Aϋπνία, διαταραγμένος ύπνος-συχνοί εφιάλτες-ξύπνημα πολύ πρωινές ώρες ή υπνηλία
Διαταραχές διατροφής (ανορεξία – πολυφαγία) - αλλαγές στο βάρος
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Αυξημένο άγχος και ανήσυχες σκέψεις
Ανησυχία και απαισιοδοξία
Συναισθηματική ανισορροπία, πολλές φορές χωρίς λόγο
Αισθήματα λύπης, ευερεθιστότητας ή έντασης
Απομόνωση, κλείσιμο στον εαυτό
Αρνητικές σκέψεις
Ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες
Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ
Μειωμένη ενεργητικότητα και αργές κινήσεις
Ιδέες ενοχής
Αυτοκτονικές ιδέες

Τύποι κατάθλιψης:

ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου. Tα συμπτώματα είναι έντονα και μπορεί να διαρκέσει 6-8 μήνες. Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή του ανθρώπου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις επανεμφάνισης.

ΔΥΣΘΥΜΙΑ
Τα συμπτώματα της δυσθυμίας είναι ηπιότερα, αλλά διαρκούν για πολύ μεγάλο διάστημα. Το άτομο διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητας του, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από εναλλαγές του συναισθήματος μανίας και κατάθλιψης. Κατά τις περιόδους μανίας , το άτομο παρουσιάζεται χαρούμενο με μεγάλη ενέργεια και αυξημένη δραστηριότητα. Οι περίοδοι κατάθλιψης έχουν τα χαρακτηριστικά του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης τους χειμερινούς μήνες. Σχετίζεται άμεσα με το μειωμένο ηλιακό φώς και τα συμπτώματα υποχωρούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την φωτοθεραπεία.

ΣΥΓΚΑΛΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η συγκαλυμμένη κατάθλιψη, ή αλλιώς λανθάνουσα κατάθλιψη, δεν παρουσιάζει τα συνήθη συμπτώματα της νόσου, αλλά εκφράζεται διαφορετικά. Μπορεί να παρουσιάζονται σωματόμορφες διαταραχές ή έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες.

ΨΥΧΩΣΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Παρατηρείται παράλληλη εμφάνιση της κατάθλιψης και παραληρητικών ιδεών ή ψευδαισθήσεων.

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Τα συναισθήματα μετά τη γέννηση είναι πολύ έντονα. Οι νέες μητέρες προσαρμόζονται στις νέες ευθύνες τους καθώς αναρρώνουν από τη γέννα. Αυτό που τρομοκρατεί τις μητέρες είναι τα αισθήματα για να μη βλάψουν το παιδί τους και πολλές φορές το αποφεύγουν.

ΠΕΝΘΟΣ Το πένθος διαρκεί λιγότερο από την κατάθλιψη και η συνολική λειτουργικότητα του ατόμου δεν επηρεάζεται τόσο πολύ.

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

φτου φτου μακρια μας!!!